Hepimiz Ermeniyiz! Hepimiz Müslümanız!

ABD ile bütün hesabını Fethullah Gülen’i almak üzerine yapan hükümetin, Trump’ın Müslümanlara giriş yasağına karşı sessiz kalması utanç verici. Gazze’de cam çatlasa sokaklara inen, Mısır’da bir İhvancı gözaltına alındığında dört parmakla gezen, ABD’de Müslüman genç polisten dayak yerse Beyazıt’ta ABD bayrağı yakan İslamcıların ikiyüzlülüğü unutulmayacak.

hepimiz-ermeniyiz-hepimiz-muslumaniz-240087-1.

Hrant Dink katledildiğinde ülkemizdeki Ermenilere sahip çıkmak için kullanılan “Hepimiz Ermeniyiz” sloganını yıllarca anlamadılar, anlamazdan geldiler. Irkçı-dinci bir söylemle dalga geçtiler hatta. Bugünlerde ABD sokaklarında açılan “Hepimiz Müslümanız” pankartlarını görünce vicdanları biraz sızlamıyor mu? Bu ülkede bir rahip boğazı kesilerek öldürüldüğünde gıkı çıkmayanlardan çok şey bekliyoruz sanırım. Bunlar Müslüman demokrat falan değil, kendine demokrat.

***

hepimiz-ermeniyiz-hepimiz-muslumaniz-240088-1.

Grafik: Cumhuriyet

Ankara’da hangi kurumu ‘üst akıl’ yönetiyor?

Dünyanın en etkili 3 kredi derecelendirme kuruluşunun, siyasal belirsizlik nedeniyle Türkiye’yi “Yatırım yapılamaz ülke” ilan etmesinden bu yana aynı korodan aynı nağmeler gelmeye başladı. “Üst akıl, dış mihrak” bestesi, farklı makamlarda söylenir oldu siyasetçisinden havuz katiplerine kadar.

Hani tamam, kendi paramızla abone olduğumuz bu kurumlar, memleketimizin başına çorap örmeye çalışıyor. Peki devletimizin resmi istatistik kurumu TÜİK’in yaptığı nedir Allah aşkına? Ekonomi güven endeksini güncellemişler. Son rakamlara göre ekonomide güven 8 yılın dibinde! Hizmetten imalata, inşaattan perakendeye 4 ana sektörde yaşanan gerilemeyle ekonomiye güven yüzde 3,9 düşmüş. 2009’dan bu yana gördüğü en düşük seviyeye gelmiş.

Devletimizin TÜİK’ini de mi üst akıl yönetiyor efendiler? Yoksa Allah muhafaza FETÖ mü? Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, daha yeni CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtlarken TÜİK’ten 54 personelin FETÖ’den uzaklaştırıldığını açıkladı. Yoksa son endeks, kriptoların işi mi? Kamuoyu açıklama bekliyor Sayın Elvan… Hayır çok sıkışırsanız, kayyum falan da atayabilirsiniz.

**

İkisi de Leverkusen’de oynadı ama Sabah, birini çok sevdi

Sabah Gazetesi, bugünkü birinci sayfasında sürmanşetten büyüüük bir mağduriyete yer vermiş. “Alman usulü linç” başlıklı habere göre, Alman basını, videolu “evet” kampanyasına katılan Bayer Leverkusen oyuncusu Hakan Çalhanoğlu’nu hedef yapmış. Gazetenin üst başlığı, oyuncunun ‘mağduriyeti’ni şöyle özetliyordu: “Gerçek yüzleri ortaya çıktı, işlerine gelince hepimiz-ermeniyiz-hepimiz-muslumaniz-240145-1.demokrat!”

Alman basınındaki tüm haberleri taradım, hepsi neredeyse bir ajans haberi sadeliğinde “Erdoğan’a destek için video çekti” tadında başlıklar atmış. Ne bir hedef gösterme, ne de eleştiri vardı. Sadece haberlerin altındaki birkaç okur yorumunda taraftar tepkileri yer alıyordu. Bir de kulübü, hoşnutsuzluğunu iletmişti.

Hani velev ki Sabah’ın yazdığının tümü doğru. Çalhanoğlu’nu Alman basınında linç ettiler. Geçen sene yine Almanya kökenli futbolcu Deniz Naki’ye, Sabah başta olmak üzere havuz medyasının yaptığı neydi? Oysa o da Leverkusen kökenli bir futbolcuydu. Ama bir iki farkı vardı. Amedspor’da oynuyordu. Yaşadığı kent Diyarbakır’da yaşananlara “seyirci kalmamış” ve bir galibiyeti “50 günden fazladır süren zulümde hayatlarını kaybeden ile yaralılarımıza” adamıştı.

hepimiz-ermeniyiz-hepimiz-muslumaniz-240090-1.

Haliyle, sadece havuz tarafından linç edilmemişti. Deniz Naki, “ideolojik propaganda yapması” ve “sportmenliğe aykırı açıklamaları” nedeniyle 12 maç ceza almıştı. Üstelik 5 yıl hapis istemiyle yargılanmıştı. Sevgili Sabah editörleri, Allah aşkına, linç başlıkları atarken biraz daha insaflı olun. Komik oluyorsunuz.

***

Bozdağ’ın gözü nerde?

ABD’nin Adalet Bakan Vekili bile, görevden alınmayı göze alarak vize yasağına karşı çıktı. Bizim Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ ne yaptı dersiniz? Müslümanlara vize yasağını soranlara, “Onların takdiri” demekle yetindi. Görevden alınan ABD’li bakan yardımcısının koltuğunda gözü mü var ne…

***

hepimiz-ermeniyiz-hepimiz-muslumaniz-240144-1.İnadına gülümseme!

Gazetemizin yayın kurulu üyelerinden Barış İnce’ye önceki gün yaşatılanı biliyorsunuz. Tutuklama kararı falan olmayan, sadece eksik bir ifadeyi alma sürecinde Barış’a kelepçe taktılar. Maksatları belli, sindirmek, göz korkutmak. Ama önemli olan ne biliyor musunuz, Barış’ın yüzündeki o gülümseme... BirGün’ün de, bağımsız gazeteciliğin de teslim olacağını sananlara net bir nanik!

***

Aziz Sancar o listede niye yok?

Nobel ödüllü 40 bilim adamının aralarında bulunduğu 7 bin akademisyen, Trump’ın ırkçı kararını kınadı. Üşenmedim listeyi yarım saat taradım. Nobelli tek bilim adamımız Aziz Sancar’ın adına rastlayamadım. Sancar’ın yaşamı, Mardin-Savur’dan ABD’nin Kuzey Karolina’sına uzanan başarı hikayesi değil mi? Göçmenlerin yeni başarı hikayeleri için bir imza vermek çok mu zordu?