Bakan Yanık, H.K.G.’nin yaşadığı istismardan 2 sene önce haberdar olduklarını itiraf etti. Kadın örgütleri ve meslek odaları Bakanlığın neden harekete geçmediğini sorarken tüm sorumlular istifaya çağrıldı.

Hepiniz derhal istifa edin
Erdoğan, İsmailağa Cemaati’ni ziyaret etmişti. (Fotoğraf: AA)

BirGün’ün ortaya çıkardığı, Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.G.K.’nin 6 yaşında ‘evlendirmesi’ skandalı ülke gündemindeki yerini koruyor. Kadın derneklerinden siyasi partilere, meslek örgütlerinden sosyal medyaya tepkiler devam ediyor. Olaya ilişkin her gün yeni bir skandal ortaya çıkıyor. Bütçe görüşmelerinde konuşan Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı Derya Yanık, istismar vakasının 2020’de bakanlık birimlerine intikal ettiğini itiraf etti.


Yanık, H.G.K’nin 30 Kasım 2020’de savcılığa müracaat ettiğini belirterek, “4 Aralık 2020’de ilk kabul birimimize alıyoruz. 8 Aralık 2020’den itibaren mağdur kuruluşlarımızda kalmaya devam ediyor. Bu konudan kamuoyunun haberinin olduğu tarih davanın açıldığı tarih” itirafında bulundu. Yanık sözlerinin devamında, “Dava açılmamış, soruşturma ile ilgili hiçbir süreç bilmiyoruz. Dolayısıyla bizden kendi başımıza birtakım tasarruflar bekleniyor” ifadelerini kullandı. Bakan Yanık’a tepki gösteren muhalefet partileri ise Yanık’ı derhal istifaya çağırdı.

Bakan Yanık’a bir tepki de Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’dan (TKDF) geldi. Kurumun açıklamasında Bakan Yanık’ın ‘gayretsizliği’ ve konuya ‘siyaset üstü bakış’ daveti ‘akıllara ziyan bir durum’ olarak nitelendirildi.

TKDF Başkanı Canan Güllü imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, “6 yaşında bir kız çocuğunu evlendirmek isteyenler, bunu cesaretlendirilenler, cezasız bırakanlar, çocuğa tecavüz eden, tüm haklarını elinden alarak bir kız çocuğunu hayattan koparan herkes tek tek hesap vermeliydi” denildi.
Skandala ilişkin açıklama yapan Türk Tabibler Birliği (TTB) de "İnsani ve maalesef her zeminde karşılaşılabilecek meselelerdir" diyen Bakan Yanık’ı istifaya çağırdı. TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ve Merkez Konseyi’nin ortak açıklamasında, “Bu karanlık zihniyeti kabul etmiyoruz. Çocuklarımız için aydınlık bir gelecek mücadelesinde ısrarcıyız” denildi.