Hepsiburada’nın zamma tahammülü yok

Nisa KÜÇÜK

Trendyol kuryelerinin ücret zammı talebiyle yaptıkları direniş diğer firmalara da yayıldı. Hepsiburada’nın kuryeleri Trendyol’da anlaşılan 12 bin 500 liralık ücretin kendilerine de uygulanması için kontak kapattı. Birçok ilde yapılan eylemlerin ardından firma 5 kuryeyle yaptığı anlaşmayı feshetti.

Paket başı 3.75 TL ile çalışan HepsiJet kuryelerine 2022 için 1 TL zam teklifinde bulunuldu. Paket başına 4.75 TL almayı kabul etmeyen işçiler, birçok ilde kontak kapattı. Motokurye Kargo Çalışanları Birliği Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Fırat Acer, işçilerin tepkisinin ardından Antalya’da ve Antakya’da toplam 5 işçinin işten çıkarıldığını söyledi.

GRUPTAN ÇIK TEHDİDİ

Trendyol direnişinin işçiler üzerinde olumlu bir etkisini olduğunu dile getiren Acer, “Gelen teklifin ardından kontak kapatma Antalya’da başladı, il il yayılıyor” dedi. İşçilere baskı yapıldığını kaydeden Acer, “İşçilerin anlık mesajlaştığı bir grup var, patronların işçilere ‘o gruptan çık yoksa seni işten çıkarırız’ baskısı yaptığını da biliyoruz. Dün kontak kapatan 5 emekçinin iş sözleşmesi iptal edildi. İşçilerin önüne bir kâğıt koyup imzalatıp bir saat sonra ‘İş sözleşmeniz iptal edildi' demişler. Sözleşme fesihlerinin iptal edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. İşçilerin emeklerinin karşılığını almak istediğini aktaran Acer, “İşçiler güvence istiyor. İşçi Hareketi Koordinasyonu olarak işçilerin komiteleşmesi gerektiğini savunuyoruz” diye konuştu.

GEÇİNEMİYORUZ

İsmini vermek istemeyen bir HepsiJet işçisi, 1 TL’lik ‘zammı’ kabul etmediklerini söyledi. Artışın enflasyon dikkate alındığında komik kaldığını anlatan işçi, “Kendi aracımızla çalışıyoruz. Benzin, bakım, muhasebe tüm masraflar bize ait. Benzine ve temel tüketim ihtiyaçlarına gelen zamlar ortada” dedi. Sadece iş maliyetlerinin değil aynı zamanda geçinme maliyetlerinin de çok arttığını belirten işçi taleplerini şöyle sıraladı:

“Sabit bir ücretimiz yok, aldığımız para asgari ücretin bile altında. Doğru düzgün geçinemiyorum. Aldığım paranın büyük kısmı benzine gidiyor. Günde 200 kilometre yol yaptığım oluyor. 50 kilometre üzerinde, kilometre başına yakıt desteği istiyoruz. 12 bin TL net maaş talep ediyoruz. İşten çıkartılan arkadaşlarımızın işe geri alınmasını istiyoruz, sözleşmesi feshedilen tüm arkadaşlarımızın sözleşmeleri yenilensin. Hakkımızı aradığımız için baskı ve tehdide maruz kalıyoruz.”