Yetersiz beslenme her 3 kişiden birini etkiliyor. 150 milyona yakın çocuk yeterli gıda alamıyor. Son dönemde gıda ürünlerinin fiyatlarındaki artışla gündeme gelen ülkemizde gıdanın üretildiği tarım alanları yok ediliyor

Her 3 kişiden 1’i yetersiz beslenmeden etkileniyor

Dünya Gıda Günü’nde gözler bir kez daha Yetersiz beslenme 150 milyondan fazla çocuğu etkilemeyi sürdürürken, aşırı kilolu ve obez oranları da tüm ülkelerde artıyor. Çatışma ve doğal afetler de sorunu daha da artırıyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Türkiye Ofisi İletişim Bölüm Başkanı Martin Penner dünya genelindeki soruna dikkat çekerken TEMA yaptığı açıklama ile toprak kaybına dikkat çekti. Prof. Dr. Tayfun Özkaya ise şirketlerin belirleyici olmasını eleştirip gıda bağımsızlığı ve sürdürülebilir tarım konusunda uyardı.

Martin Penner, öncelikli hedeflerinin, dünyanın 2030 yılına kadar “Sıfır Açlık”ın yaşandığı bir yer haline gelmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

Penner, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sıfır Açlık için sadece yemek yeterli değil. Beslenmeyi de düşünmemiz gerekiyor. Çünkü doğru zamanda doğru beslenme, yaşamları değiştirmeye ve yoksulluk döngüsünü kırmaya yardımcı olabilir. Bu yüzden beslenmeye işimizin temel unsuru olarak öncelik veriyoruz. Son yıllardaki önemli ilerlemelere rağmen, yetersiz beslenme, dünyada 3 kişiden birinin etkilenmesiyle muazzam ve küresel bir sorun olmaya devam ediyor. Yetersiz beslenme dünya genelinde 150 milyondan fazla çocuğu etkilemeye devam ederken, aşırı kilolu ve obez oranları da tüm ülkelerde artıyor. Çatışma ve doğal afetler de sorunu daha da artırıyor.”

her-3-kisiden-1-i-yetersiz-beslenmeden-etkileniyor-521041-1.

Her 9 kişiden 1’i aç
Küresel açlığın arttığını dile getiren Penner, “Birleşmiş Milletlerin eylül ayında yayımladığı verilere göre, geçen yıl dünyadaki aç insanların sayısı artarak 821 milyona ulaştı. Diğer bir deyişle her 9 kişiden biri aç durumda” dedi.

Kötü beslenmenin çeşitli biçimlerinin ele alınmasında sınırlı ilerleme kaydedildiğini vurgulayan Penner, çocuk gelişimi geriliğinden yetişkin obezitesine kadar yüz milyonlarca kişinin sağlığının risk altında olduğunu söyledi.

Penner, açlığın son 3 yılda yükselişe geçerek 10 yıl önceki seviyelere geri döndüğüne dikkati çekti. Bu durumun, “Sıfır Açlık için Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi”ne 2030 yılında ulaşılması isteniyorsa, daha fazla şeyin acil şekilde yapılması gerektiğine yönelik açık bir uyarı niteliğinde olduğunu anlatan Penner, şunları kaydetti:

“Güney Amerika’da ve Afrika’nın birçok bölgesinde durum daha da kötüleşiyor. BM’nin ‘Dünyada gıda güvenliği ve beslenmenin durumu’ raporunda, iklim değişikliğinin, yağış modelleri ve tarım sezonlarını etkilediği ayrıca kuraklık ve sel gibi iklime bağlı durumların da çatışmalar ve ekonomik durgunluklarla beraber açlığın artmasına yol açan başlıca nedenleri oluşturduğu ortaya çıktı.”