Her 5 kadından 4’ü maaşını müzakere edemiyor

Haber Merkezi

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre her 5 kadın çalışandan 4’ü, bir işe başvurduğunda alacağı ücreti patronla müzakere etmekten kaçınıyor.

İş hukuku konusunda uzman olan Slater and Gordon firmasının bin kadın çalışanla yaptığı araştırma, İngiltere’de milyonlarca kadının kendisine önerilen maaşı çeşitli nedenlerle müzakere edemediğini, bu nedenle daha yüksek ücretle çalışma hakkından yoksun kaldığını ortaya koyuyor.

The Guardian’ın haberine göre, araştırmaya katılan kadınların yüzde 82’si bir işe başvurduğunda daha fazla maaş alabilmek için hiç pazarlık yapmadığını söylüyor. Kadınlar, daha fazla ücret talep ettiklerinde ‘kaba’ veya ‘nankör’ görünmekten çekiniyor. Neredeyse her dört kadından biri de daha fazla ücret istediklerinde patronun buna karşılık hamilelik izni gibi haklarını elinden almasından endişe ediyor. Öte yandan patronlarından daha fazla para isteyen kadınların ise yüzde 70’i, istedikleri miktarın bir kısmını ya da tamamını alıyor.

Kadın çalışanların yarısı düşük ücret aldığını düşünürken, üçte biri bu sorunu yöneticileriyle müzakere bile edemediğini dile getiriyor.

CİNSİYETLER ARASINDA FARK VAR

Slater and Gordon firmasında avukat olarak çalışan Ruby Dinsmore, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Ücreti müzakere etme konusunda gerçekten cinsiyetler arasında bir fark var; üstelik sadece işe başlarken de değil, hâlihazırda çalışırken de bu geçerli. Erkekler güçlü bir konumda olduklarından pazarlığa gelince çok daha zorlayıcı bir yaklaşım sergiliyor. Kadınlar daha fazla para talep etmek konusunda daha rahatsız hissettikleri için sistem tarafından dezavantajlı duruma düşürülüyor.”