Bugün doğan her 68 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya geliyor. Bu orandan hareketle Sosyal Bağış Hareketi’nde bu ay tüm destekler Tohum Otizm Vakfı için toplanıyor

Her 68 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya geliyor

Ülkemizde yaklaşık 1 milyon 142 bin otizmli birey olduğu düşünülüyor. Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı 2003 yılından bugüne otizm spektrum bozukluğu olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması için çalışıyor. Türkiye’de bireysel bağış ve sivil toplum farkındalığını artırmayı amaçlayan Sosyaşl Bağış Hareketi, yarından itibaren bu ay destek listesine Tohum Otizm Vakfı’na ayırıyor.

Çare, erken tanı ile yoğun özel eğitim!
Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel farklılıktır. Otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor.

Ailelerin çocuklarında diğer akranlarından farklı davranışlar ve belirtiler gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir psikiyatriste başvurmaları gerekiyor. Otizmin bilinen tek tedavisi ise erken tanı, yoğun ve sürekli eğitim. Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde 50’sinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabiliyor, büyük ilerleme kaydedilebiliyor ve hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmayabiliyor. Tohum Otizm Vakfı’na yarından itibaren Tohum Otizm Vakfı Facebook sayfası bağış butonu ve web sitesindeki online bağış sayfası üzerinden bağış yapabilirsiniz.

‘Tohum Otizm Vakfı’ ve ‘Sosyal Bağış Hareketi’ için kullanılacak hashtagler; #otizm #tohumotizmvakfı #birinizhepimiziçin #sosyalbağışhareketi