TEMA Vakfı, İstanbul’da ağaç ve çalı türlerinin kolay bir şekilde teşhis edilebilmesini sağlayan bir telefon uygulaması başlattı. ‘Doğa Kaşifi’ programıyla gördüğünüz bitkilerin özelliklerini öğrenmek mümkün

Her bitkinin ismini  öğreten program

Uluslararası Biyoçeşitlilik Günü, arazi tahribatı, iklim değişikliği ve aşırı yararlanma nedeniyle gün geçtikçe azalan biyolojik çeşitliliğin önemi ve korunması gerektiğine dikkat çekmek amacıyla her yıl 22 Mayıs’ta kutlanıyor. TEMA Vakfı da bugüne özel yeni telefon uygulaması “Doğa Kaşifi”ni tanıttı.

Vakıf, yalnız doğada değil kentlerde, sokaklarda, parklarda her zaman görülen ağaç ve çalıları yakından tanımak için yeni bir proje daha hayata geçirdiğini açıkladı.

Vakıf açıklamasında şöyle dendi: “Doğayla uyumlu bir şekilde yaşamak zorunda olduğumuz bugünlerde tekrar anlaşıldı. Program İstanbul’da yaşayan herkesin karşılaştığı ağaç ve çalı türlerini kolay bir şekilde teşhis edebilmesi sağlayacak. Aynı zamanda, kentteki biyolojik çeşitlilik de kayıt altına alınacak. Uygulama, Google Play ve Apple Store’dan ücretsiz indirilebiliyor.”

Elektronik bir doğa rehberi olan Doğa Kaşifi, görsellerle desteklenen tanımlama basamakları sayesinde bitkilerin isim ve tür özelliklerini öğrenmeyi, böylelikle bitkileri daha yakından tanımayı mümkün kılıyor.

YURTTAŞ BİLİMİ İLE DOĞAYI KORUMAK

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, arazi tahribatı, iklim değişikliği ve aşırı yararlanma nedeniyle dünyadaki türlerin yüzde 25’nin yani yaklaşık 1 milyon türün yok olma tehditi altında olduğunu aktardı.

Türkiye’de, yüzde 31’i endemik olan 12 bine yakın bitki türü olduğunu söyleyen Ataç, şunları söyledi: “Bu zenginliği korumak ve daha fazla kişinin doğa gözlemciliği ile tanışması için Doğa Kaşifi uygulamasını hayata geçirdik. Bilim insanlarının yurttaşlarla birlikte çalışması modeli “yurttaş bilimi” olarak adlandırılıyor. Biyolojik çeşitliliğin zarar görme hızı karşısında doğayı koruyan insanlar da çoğalmalı.

►Android cihaza indirmek için tıklayın.

►IOS cihaza indirmek için tıklayın.