Yüz yüze eğitimde ilk hafta geride kalırken MMO, okul ve kreşlerde uygulanması gereken pandemi tedbirlerini sıraladı. Açıklamada, okulların pandemi şartları düşünülerek yapılmadığı vurgulandı ve “Her gün hijyen ve sosyal mesafe eğitimi verilmeli” dendi.

Her gün hijyen ve sosyal mesafe eğitimi verilmeli

HABER MERKEZİ

Koronavirüs salgını etkisini hızla sürdürürken kreşler ve 1’inci sınıflar yüz yüze eğitimde ilk haftayı geride bıraktı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) okullar ve kreşlerde uygulanması gereken tedbirleri açıkladı.

MMO tarafından yapılan açıklamada mevcut okul ve kreşlerin pandemi şartları düşünülerek tasarlanmamış olduğu vurgulandı: Okul ve kreşler pandemi döneminde mevcut halleriyle açılmamalı.


Oda tarafından alınması gereken tedbirler şu başlıklarla sıralandı:

♦ Bina girişlerine hijyenik paspaslar yerleştirilmeli, paspaslara ayakkabıların tabanları tamamen ıslanana kadar basılmalı.

♦ Haftalık bayrak merasimleri ve törenler fiziki mesafe korunarak sembolik sayıda öğrenci ile yapılmalı.

♦ Öğrencilerin derslik dışında temas ettikleri yüzey ve nesneler, öğrencilerin sınıfta bulunduğu her ders saatinde dezenfekte edilmeli.

♦ Okul girişlerinde, her katta gerekli noktalarda ve dersliklerde uygun sayıda mümkünse el teması olmadan kullanılabilen el dezenfektanları bulundurulmalı.

♦ Pandemi sürecinde öğrenci ve veli görüşmeleri elektronik ortamda yapılmalı.

♦ Her gün en az bir kere hijyen ve sosyal mesafe koruma eğitimi verilmeli.

♦ Öğrenci ve personelin servise biniş veya okul girişlerinde ateşi ölçülmeli, raporlanmalı ve el dezenfektanı kullanılarak okula girişi yapılmalı.

♦ İç mekânlarda halı kaplama vb. mekanlar varsa kolay temizlenebilir ve silinebilir parke/seramik vb. malzemelerle değiştirilmesi önerilir.

SINIFLAR

♦ İklim koşulları uygun ise kesinlikle pencere ve kapı açık olarak ders yapılmalı.

♦ Dersliklerde fiziki mesafe kuralına uyulmalı.

♦ Ders esnasında öğrenciler ve öğretmenler maskeli olmalı, öğretmenler ayrıca siperlik de takmalı.

SPOR SALONLARI-YÜZME HAVUZLARI-MÜZİK SINIFLARI

♦ Spor Salonları kapalı tutulmalı. Beden eğitimi dersleri teorik veya fiziki mesafe korunarak açık alanda yapılmalı.

♦ Kapalı yüzme havuzları kullanılmamalı. Havuzların engelli havuz rehabilite çalışmaları, yüzme sporcuları vb. için kullanılması zorunlu hallerde ise açık yüzme havuzları konusunda İklimlendirme Teknik Kurulu Havuz Kullanımı yönergesine uygun olarak işlem yapılmalı.

♦ Kapalı mahallerde müzik etkinliği yapılmamalı (şarkı, türkü söylenmemeli) ve üflemeli çalgılar (flüt vb.) kullanılmamalı.

TUVALETLER

♦ Egzoz fanı yok, tuvalet camları dış ortama açılıyor ise tam açık konumda olmalı.

♦ Tuvaletlerde el temasını önlemek için lavabo bataryaları, pisuar muslukları, sıvı sabunluklar el değmeden çalışacak şekilde olmalı. Kapılar el değmeden açılacak şekilde çalışmalı. Tuvalet kabinlerine mutlaka dezenfektan ve tuvalet kâğıdı konulmalı ve sık sık kontrol edilerek sürekli bulunması sağlanmalı.

♦ Tuvaletlerde, sifonu çekmeden önce klozet kapakları kapatılmalı. Klozet kapağı kapatılmadan sifonun çalışmayacağı bir düzenek yapılması tavsiye edilir.

YEMEKHANELER

♦ Menüler salgın döneminde bağışıklık sistemini güçlendirecek şekilde düzenlenmeli.

♦ Yemek alımı ve yenilmesi sırasında özellikle fiziki mesafe kurallarına uyulması sağlanmalı ve denetlenmeli.

♦ Tüm yemekhane çalışanlarının önlük, bone, siperlik, maske ve eldiven kullanımı sağlanmalı.

♦ Yemekhaneye giren tüm sebze ve meyveler uygun sistemlerle yıkanmalı, tüm paketli gıdaların ambalajları silinmeli.

♦ Tek kullanımlık ambalajlanmış çatal, kaşık, bıçak, peçete ve kürdan kullanılmalı, tuz ve karabiber de tek kullanımlık küçük poşetlerde dağıtılmalı.

♦ Serviste tepsi kullanılıyorsa her kullanımdan sonra sterilize edilmeli.

♦ Açık büfe uygulaması kaldırılmalı.

***

İşe dönüşümlü geliş-gidiş sağlanmalı

Mezbaha ve et kombinaları ile et soğuk depolarında da alınması gereken önlemlere de değinen MMO, şu tedbirleri sıraladı:

♦ Tesis yerleşkesine girişte kurulan parmak okuma sistemi varsa tamamen iptal edilmeli, temassız kimlik okuma sistemi gibi yöntemlerle geçiş sistemi kullanılmalı.

♦ Personel üniformaları ve ayakkabı-terlikler günlük olarak minimum 60 derece sıcak suda temizlenmeli ve paketlenmiş olarak girişte teslim edilmeli.

♦ Pandemi döneminde kesimhaneye personel dışında girişler yasaklanmalı. Bakım ve onarım amaçlı girişlerde, ilgili birime önceden başvurarak izin alınmalı.

♦ Tesis çalışanlarına hijyen ve sosyal mesafe koruma eğitimi verilmeli. Tesisin görünür noktalarında Maske-Mesafe-Hijyen kuralları ile ilgili uyarıcı tabelalar yerleştirilmiş olmalı.

♦ Tesis yönetimi çalışanlarını çalışma şekillerine göre kategorize ederek, online çalışma imkânı olan idari personelleri için pandemi döneminde dönüşümlü olarak işe geliş-gidiş imkanı sağlamalı, minimum personel sayısı ile üretim programını bozmayacak önlemler alınmalı.

♦ Kesimhanede et ve et ürünleri ile ilgili tüm bölümlerde termometre veya termal kamera bulundurulmalı. Mahal sıcaklıkları ve nem sürekli olarak kontrol altında olmalı.

♦ Çalışanlar arasında fiziksel mesafe sağlanamıyorsa N95 veya daha üstü standartta maske kullanmalı.