Ekonomik kriz ve yoksulluk can alıcı boyutlara ulaşırken iktidar kendi rahatına bakıyor. Zamlar altında geçim sıkıntı çeken milyonlara market indirimlerini takip etmeleri tavsiye ediliyor. Pahalılık ise yurttaşın yeni normali oldu.

Her güne yeni bir zam

HABER MERKEZİ

Zam dalgası altında geçim sıkıntısı çeken halkın yaşamı giderek zorlaşıyor. Her gün yeni bir zam haberi gelirken iktidar tarafından KDV indirimleriyle göstermelik ‘enflasyonla mücadele’ adımları atılıyor. Ucuz ekmek, ayçiçek yağı kuyruklarına yenileri ekleniyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise kâsesi 250 lirayı bulan ve yatmadan önce yenmesi gereken manda yoğurtlu, özel diyet tarifleri veriyor. Bir yandan da tüketici dernekleri alışveriş için indirimi bekleme tavsiyesinde bulunuyor.


Martta yıllık enflasyonun yüzde 60’a ulaşacağı tahmin ediliyor ancak çarşı pazarda hissedilen pahalılık çok daha can yakıcı boyutlara ulaştı. Şubat ayında temel gıda ürünlerinde yapılan KDV indiriminin ardından zamlanmayan ürün kalmadı.

► 10 liraya pide satılacak

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, maliyet artışlarını karşılayamayan fırınların artık kafalarına göre gram ve fiyat uyguladığını söyledi. Normal pidenin 400 gram olması gerektiğini vurgulayan Kolivar, bunun altında kalan pidenin kuruduğunu belirtti. 330 gramlık pidenin 6 TL’ye satılacağını ancak çok sayıda fırının buna uymayacağını ifade eden Kolivar, 400 gramlık pidenin de semtler arasındaki farkla 7,5-10 TL arasında satılacağını kaydetti. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Kolivar, “Pide 400 gramın altında olmaz. Olursa kurur. İftardan sahura kalmaz” dedi.
Bazı fırıncıların susamsız, çörek otsuz pide sözlerine tepki gösteren Cihan Kolivar, “Yumurtasız menemen nasıl olmuyorsa susamsız pide de olmaz” dedi. Vatandaşın alım gücünün düştüğünü ekmek satışlarında gözlemlediklerini ifade eden Kolivar, pide satışlarının da eski Ramazanlara göre daha az olacağını öngördüklerini kaydetti.

► İnternete tek seferde yüzde 67 zam

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yayınlanan yeni kararda, Türk Telekom’un toptan tarife fiyatlarında yüzde 67 oranında bir artışa gideceği belirtildi. BTK’nin onayladığı yüzde 67’lik büyük zam oranı ise tepkilere yol açarken Türk Telekom’dan toptan hizmet satın alarak milyonlarca aboneye internet ve sabit telefon hizmeti sunan alternatif işletmecilerin bu durumdan finansal olarak büyük zarara uğrayacağı belirtiliyor. Bu nedenle tüketicilerin önümüzdeki dönemde çok daha yüksek internet ve sabit telefon faturaları ödemek zorunda kalacağına dikkat çekiliyor.

► Et fiyatları üç haneye çıkacak

Dana, koyun ve tavuk eti gelen son zamlardan sonra temel tüketim gıdası olmaktan çıktı. Dana karkasın toptan kilo fiyatı 5 lira arttı. Buna göre perakende de etin kilosu yüzde 10 dolayında zamlandı. Perakendeden sonra toptan satışlarda da kırmızı et fiyatlarının 3 haneli rakamları göreceği ifade edildi.
Yılın ilk üç ayında et fiyatları toptanda yüzde 20-25 oranındaki artışla 80-85 lira bandına geldi. Yeni zamla, dana karkasın kilosu 90 liraya ulaşırken 31 Mart itibarıyla yeni fiyatlar geçerli olacak. Perakendedeki mevcut fiyatların üzerine 10-15 lira civarı zam olarak yansıyacak. Dünya gazetesinden Ömer Gören’e açıklamalarda bulunan Yücelen Et firmasının yetkilisi Erkan Diler, “Bayrama kadar kırmızı ete, 5-6 lira daha zam gelecek gibi gözüküyor. Hayvan varlığında sıkıntı yok ama dana yerine maalesef ki süt veren damızlık inekler kesiliyor. Böyle giderse, 6 ay içinde et krizi kapıda demek” ifadelerini kullandı.