TEB Genel Başkanı Erdoğan Çolak, araştırmalara göre her iki eczaneden birinin ekonomik durumunun kötü olduğunu açıkladı

Her iki eczaneden biri ekonomik sıkıntı içinde

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, eczacı profili ve eczacı ekonomileri durum araştırmasına göre her iki eczaneden birinin ekonomik durumunun kötü olduğunu açıkladı. 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Çolak, bu yılki ana temanın “Eczane Ekonomileri” olarak belirlendiğini söyledi.

İLAÇ ALINABİLİR OLMALI
İlaç harcamalarında tasarruf adına uygulamaya konulan düzenlemelerin ciddi kayıplara neden olduğunu ifade eden Çolak, “İlacın bulanabilir ve alınabilir olması taraftarıyız. İlaç fiyatlarının sürekli olarak düşmesi, eczacıları ekonomik olarak zora sokmuş ve bazı ilaçların piyasada bulunamamasına neden olmuştur” diye konuştu.

DÜŞÜK CİRO
Aralık 2014’de 8 bin 520 eczacı ile gerçekleştirilen ‘Eczacı ve Eczane Profili Araştırması’nın sonuçlarını da aktaran Çolak, “Eczanelerimizin yüzde 63,8’i gibi büyük bir çoğunluğu düşük cirolu eczane kategorisi içerisine girmektedir. Eczacıların yüzde 54,8’i kredi kullandığını, bunların yüzde 66’sı ise sürekli kredi kullanmak durumunda olduğunu ifade ediyor. Eczacılar iş hacmini kapatmak için değil, daha çok borç kapatmak, eczanesinin ekonomik sürekliliğini kapatmak için kredi kullanıyor” dedi.

KEPENK KAPATIYORLAR
Kapanan eczane sayısının hızla arttığını belirten Çolak, “2004 yılında 150 civarında eczane kapanırken, bu sayı 2005’te 350’ye çıktı. 2014’te ise 700 civarında eczane kepenk kapattı” dedi.

İHALEYLE UCUZ İLAÇ
1 Temmuz'dan itibaren kanser ilaçlarının eczaneler yerine doğrudan hastanelerden verilecek olmasını Çolak, şöyle değerlendirdi: “Hizmetin hastaneden verilmesinin daha iyi olacağı gerekçesi ile kısmen kamuya ağırlıklı olarak da özel hastanelere kaynak aktarma girişimi olarak değerlendiriyoruz. Hastaneler ihale yoluyla en ucuz ilacı alacaktır. Ayrıca eczanelerdeki karekod sistemi hastanelerde olmadığı için, ne kadar ilaç kullanıldığı bilinmeyecektir.”