İstanbul Çekmeköy’de deprem toplanma alanı olan parkın yapılaşmasına karşı direnişte 7’nci gün geride kalırken Ataköy’de de toplanma alanı tehlike altında. Aydos’ta ise yurttaşlar iş makinelerinin çalışmasına engel oldu.

Her köşede ‘nefes’ mücadelesi var
Çekmeköy’de gözaltına alınıp serbest bırakılan yurttaşlar direnişe devam edeceklerini kaydetti. (BirGün)

İsmail ARI

AKP iktidarı ve yandaşlarının rant sevdası dur durak bilmiyor. Önceki gün Van’da meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem Türkiye’deki deprem gerçeğini bir kez daha hatırlatırken iktidar bu sefer gözünü toplanma alanlarına dikti. Uzmanların beklediği ‘Büyük Marmara’ depremi eli kulağında ancak; yurttaşın sığınabileceği tek deprem toplanma alanları yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya. Yaklaşık 16 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’da nefes alacak alan kalmadı. Megakentin neredeyse her köşesinde yurttaşlar talana karşı direniyor.

ÇEKMEKÖY’DE 7’NCİ GÜN

AKP’li Çekmeköy Belediyesi’nin deprem toplanma alanı da olan parkı yapılaşmaya açma ısrarına karşı yurttaşın mücadelesi 7’inci gününü geride bıraktı. Mehmet Akif Mahallesi’nde dün de inşaat malzemesi yüklü bir kamyon parka girmek istedi. Park önünde nöbet tutan yurttaşlar kamyonu parka sokmadı. Mahallelinin parka sokmadığı kamyon, daha sonra zabıta ve polis eşliğinde gelerek tekrar alana girmek istedi. Kamyonun parka girmesine izin vermeyen yurttaşlardan biri, aracın önüne yatarak engel olmaya çalıştı. Polisin müdahale ettiği olayda, kamyonun parka girmesine engel olan yurttaşlardan iki kişi gözaltına alındı.

Park nöbetinden gözaltına alınan iki mahalleliye ve park direnişine ilişkin AKP’li Çekmeköy Belediyesi’nden açıklama geldi. BirGün’ün ulaştığı AKP’li Çekmeköy Belediyesi’nin Belediye Başkan Yardımcısı Şahmettin Yüksel, "İki mahallelinin gözaltına alınmasını doğru buluyor musunuz?" sorusuna "Vatandaşların gözaltına alınmasını doğru bulmuyorum. Gözaltına alınanların o mahallenin vatandaşı değil" diye yanıt verdi. Ancak gözaltına alınan iki yurttaşın da Çekmeköy’de ikamet ettiği biliniyor. AKP’li Belediye Başkanı Ahmet Poyaz ise bir açıklama yapmayacağını belirtti.

Mahalleli dün de yağmura rağmen nöbete devam etti. Parkın yapılaşmaya açılmaması için imza kampanyası başlatan mahalleli, bin 500’ün üzerinde imza topladı.
Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, yurttaşların günlerdir korumaya çalıştığı park alanı için Çekmeköy Belediyesi 9 Mayıs’ta “Kapalı Pazar Alanı Yapım İşi” adı altında bir ihale düzenledi. İhaleyi tam 30 milyon 952 bin TL teklif veren Ekşioğlu Yapı Şirketi aldı. İhale dosyasında ise söz konusu projenin “3 bin 95 metrekare büyüklüğünde, kapalı alanlı, betonarme ve çelik konstrüksiyonla yapılacağı” belirtildi.

DEPREM TOPLANMA ALANINA KONUT

İstanbul’da yapımı 1957-1962 yılları arasında tamamlanan ve ülkenin ilk toplu konut projesi olan Ataköy 1. Kısım da yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya. Bakırköy’e bağlı Ataköy 1. Kısım’da deprem toplanma alanına yeniden konut imarı verilmesi gündemde. Ataköy sakinleri mahkemenin daha önce iptal ettiği 564 ada 14 numaralı parseldeki imar değişikliğine yeniden itiraz ettiklerini, deprem toplanma alanı statüsündeki arsaya yeniden konut imarı verilmesine karşı olduklarını basın açıklaması ile duyurdular. Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayfer Kaynar, "Buranın betonlaşması tüm Ataköy’ün yavaş yavaş betonlaşacağı anlamına gelir. Bu şehrin belleğinden bir bölümün daha silinmesi anlamı taşıyor" ifadelerini kullandı.

Ataköy’de yurttaşlar deprem toplanma alanında yapılaşma istemiyor. (DHA)Ataköy’de yurttaşlar deprem toplanma alanında yapılaşma istemiyor. (DHA)

Prof. Dr. Kaynar, 10 senelik hukuk mücadelesiyle alanı yapılaştırmadan kurtardıklarını hatırlattı: “Bu alan 10 senelik bir hukuk mücadelesi sonunda idari dava daireleri yeşil alan olarak, üzerinde inşaat yapılamayacağı kesinleşmiş kararına rağmen tekrar idarenin bir girişimi ile karşı karşıyayız. Yani buraya tekrardan konut yapmak gibi bir girişim var. Biz 2 binin üzerinde bir imza ile Turizm ve Kültür Bakanlığı’na başvurduk. Ataköy 1960 döneminin şehircilik ilkelerine göre yapılmış bir toplu konut projesidir. Ataköy’de buranın mahalle olarak kalmasını isteyen binlerce insanız.”

Semt sakini Asuman Yankın ise "Biz şimdi bir kez daha kentsel sit alanı olması için kurula başvurduk. Burası döneme ait özgün bir alandır. Buraya konulacak beton buranın özgürlüğünü bozacak bir alandır" dedi.

Öte yandan parka yapılımı planlanan gökdelen projesi ise 2014 yılında yurttaşların açtığı davayla iptal edilmişti.

YURTTAŞ, AYDOS’A İŞ MAKİNELERİNİ SOKMADI

İstanbul Aydos Ormanı’nda yapımı süren ‘millet bahçesi’ projesi adı altındaki doğa katliamına karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. Neredeyse her gün iş makinalarını durduran bölge halkı, kolluk kuvvetleri ve zabıtalarla karşı karşıya geliyor.

Aydos’a millet bahçesi yapılmak isteniyor. (BirGün)Aydos’a millet bahçesi yapılmak isteniyor. (BirGün)

Yurttaşlar dün de Aydos Ormanı’nda iş makinalarını durdurdu. Bir süre sonra iş makinaları yeniden çalışmaya başladı. Gönül Gümüşoğlu Özer isimli bir yurttaş, BirGün’e yaptığı açıklamada, "Bu alanda millet bahçesi projesine başlandı. 13 Şubat’ta gördük biz ama bu proje daha erken onaylanmış. Biz burada oturanlar olarak, çalışmaları yapıldıkça öğreniyoruz. Belediye bu bilgileri bizden kaçırıyor. Bu doğal bitki örtüsünü, Kuzey Ormanları’nı 54 milyona rant adına maalesef peşkeş çekiliyor. Ormanı parsel parsel şu anda talan ediyorlar” diye konuştu.