Bakan Koca’nın İstanbul’da düzenlediği pandemi toplantısına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu davet etmemesine tepki büyük. İmamoğlu: “Halk bunu görür, hesabını sorar.” Koca’nın megakentteki vaka sayısının ülke genelinin yüzde 40’ına ulaştığını açıklamasının ardından BirGün’e konuşan uzmanlar, ek önlemlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Her ölümün vebali sizin boynunuza!

MERAL DANYILDIZ

İstanbul genelinde Covid-19 vakaları katlanarak artıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, megakentteki vaka sayısının ülke genelinin yüzde 40’ına, Ankara’nın ise 5 katına ulaştığını açıkladı. İktidar, bu tabloya rağmen ‘kısıtlama’ yoluna gitmezken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın katıldığı İstanbul’daki pandemi toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ekrem İmamoğlu ve meslek örgütlerinin temsilcileri çağırılmadı.

Sağlık Bakanı Koca’nın İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ın yer aldığı toplantıyı sosyal medyada paylaşması üzerine çok sayıda yurttaş Bakan’a tepki gösterdi.

BUNUN ADI NEZAKETSİZLİKTİR

İstanbul Valiliği kaynakları, İBB Başkanı’nın pandemi toplantısına çağrılmayışını 'ani gelişti' bahanesiyle açıklarken İmamoğlu yaşananlara tepki gösterdi.

Yapılanın ‘nezaketsizlik’ olduğunu vurgulayan İmamoğlu, şöyle konuştu: “İstanbul’da siz, pandemi için bir toplantı yapacaksınız işin tam da göbeğinde olan bir kurumu davet etmeyeceksiniz. Halkımız bunu görür, hesabını da sorar. Neymiş efendim; ani gelişti. Yani biz, tırnak içinde ani gelişen toplantılar kavramının dışında mıyız? Elli kişi toplanacak; İBB Başkanı masada yok.”

İmamoğlu, toplu ulaşımda salgına karşı önlem almak amacıyla Sağlık Bakanlığı’ndan Covid-19 hastalarının bilgilerini istediklerini ama verilmediğini de söyledi.

İstanbul Tabip Odası da toplantıya ilişkin açıklama yaptı. İBB Başkanı İmamoğlu, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ile sendikalarının toplantıda olmadığı vurgulanan açıklamada, “Bunun adı ‘Pandemi Kurulu’ değil, olsa olsa ‘Pandomim Kurulu’ olur. O kurulda pandemiye karşı tedbirler masaya yatırılıp çözümler üretil(e)mez, olsa olsa sessiz tiyatro oynanır” dendi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise dün yaptığı açıklamada, “İstanbul salgında en önde gelen illerimizden biri. Çok dikkatli olmak zorundayız. Toplu mekânlarda bulunmayın. Bilim Kurulu’nda yapılan çalışmalar neticesinde ne gibi tedbirler alınacak bunlar bize de bildirilecek. Ona göre de adımlarımızı atacağız" dedi.

BURSA’DA ANİ ‘GELİŞMEDİ’AKP’Lİ BAŞKAN DA KATILDI

Bakan Koca’nın da katıldığı Bursa’daki pandemi toplantısında AKP’li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yer alması ise dikkat çekti. Toplantının ardından açıklama yapan Bakan Koca, "Koronavirüs tüm ülkede yeniden tırmanışa geçmiş durumdadır" uyarısında bulundu. Koca, İBB Başkanı İmamoğlu ile görüşmeyi planladığını söyledi: “Bu çarşamba, Bilim Kurulu toplantısını İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Bu görüşmelerden kolaylaştırıcı sonuçlar alacağımıza inanıyorum.”

her-olumun-vebali-sizin-boynunuza-796579-1.

İSTANBUL ALARMDA, ÖNLEM ALINMASI ŞART

Birçok ülkede ikinci dalganın yaşandığı Covid-19 salgını İstanbul’u alarma geçirdi. Vakalardaki artışa dikkat çeken hekimler, kalabalıktan kaçınılması gerektiğini söyledi.

BirGün’e konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, megakentte vaka sayılarının ‘patlama düzeyinde’ olduğunu söyledi: “Bakan, ‘kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiğini’ söylüyor. Ancak insanlar daha çok iş ortamlarında beraber oluyor. Gerekiyorsa yeniden daha büyük çaplı bir kapanmaya gereksinim olabilir.” Yeşilköy’de ve Sancaktepe’de açılan iki ‘pandemi’ hastanenin tam kapasiteye yakın çalıştığı bilgisini veren Prof. Dr. Küçükosmanoğlu, “İnsanlar yeni açılan bu iki hastaneye yönlendiriliyor. Diğer hastanelerde yatak sayısı azmış gibi gözüküyor. Ancak bu hastaneler de tama yakın oranda dolu” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Serap Şimşek Yavuz ise kendi çalıştığı kurumda da pozitif çıkan insan sayısının çok fazla arttığını kaydetti. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Yavuz, yazdan beri vaka sayılarında artış olduğunu ve düşüşün pek görülmediğini ifade etti: “Yazdan beri bir artış var, düşüş pek olmadı. Eylülden beri vakalar sürekli artıyor.Bu şekilde yatak kapasiteleri daha çok artırılabilir ancak bu da pek istenen bir şey değil. Çünkü bu sefer diğer sağlık hizmetleri aksıyor.”

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, İstanbul’da alınması gereken en acil 5 adımı şöyle sıraladı:

►Toplu taşımalardaki kabalık azaltılmalı.
►İşyerlerindeki kalabalıkların azaltılması için çalışma düzeni ona göre ayarlanmalı.
►Restoran veya kontrolsüz bir şekilde insanların bir araya geldiği mekânlarda kısıtlamaya gidilmeli.
►Sağlık çalışanlarında ve riskli gruplarda tarama stratejisi oturtulmalı.
►Kış yaklaştıkça her noktada kalabalıklar azaltılmalı.