Her sabah sözcüklerin sesleriyle uyanırım, hepsini söyleyemem

Songül BOZACI

Bazı kitaplar görselliği ile büyüler sizi. Bazı kitaplar konuyu işlemedeki ustalığıyla büyüler. Bazen çok yalın olan sözler o kadar çok şey barındırır ki. “Nehir Gibi Konuşurum” hem görselliği ile hem de anlatımıyla büyülüyor okuyanı. Yazarı şair olunca çevirmenin de şair olması çok güzel bir uyum olmuş. 2021 The Boston Globe-Horn Book ödülünü de alan kitap, yazarı Jordan Scott’un kendi kekemelik sürecini anlatıyor. Bu süreci anlatırken seçtiği cümleler oldukça güzel. “Her sabah, dört yanım sözcüklerin sesleriyle dolu uyanırım. Hepsini söyleyemem.”

Birçoğumuz için normal akışı olan konuşma sürecinin seslerin ağzımızdan çıkmayacağını düşündüğümüzde neler yaşarız? Sesleri bilir ama onlara kavuşamamak nasıl bir duygu durumu yaşatır? Her şeyden öte sizden o sesleri duymayı bekleyenlerin hiç de destekçi olmayan bakışları, gülüşleri bir çocuk yüreğinde nasıl yaralar açar? Yazarı bütün bu durumları yaşadığını hikâyesinde şairane bir dile getiriyor. Çizeri ise o duygu durumuna görsellikle öylesine sarıp sarmalıyor ki okuyanı. Ve bütün bunların yanında oğluna sessiz alan tanıyan bir baba görüyoruz. Sakinleşmesi ve yaşadığı süreci geride bırakması için onu böylesi günlerde nehre götüren bir baba. Ve bir gün söylediği bir cümle ile çocuğunu o tek başına savaştığı sürece farklı bakmasını sağlıyor. Ona bir Nehir gibi konuştuğunu ve onun gibi her bir adımda farklı bir hareketi olduğunu görmesi için suyun hareketine bakmasını istiyor. O günden sonra Nehir imgesi konuşma pratiğinde çok farklı bir yol almasını sağlıyor. Bir nehir gibi konuştuğunu düşündüğünde biliyor ki; girdaplanan, köpüren, çalkalanan ve çarpışan bir nehir, aynı kendisi gibi kekeliyor.

Küçüklerin empati kurmasını sağlayacak, büyüklerin böylesi bir durumda nasıl davranmaları gerektiğine fikir verecek bu hikâyeyi birlikte okumaları dileğiyle. Ve unutmamalı ki herkesin biricikliği başka. Bakış açılarını zenginleştiren böylesi güzel kitaplarla dolsun kitaplıklarımız. Keyifli okumalar olsun..