Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilen silahlı saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti, 14 kişi de yaralandı. Avusturya Parlamentosu üyesi Yeşiller Partisi milletvekili Berivan Aslan, “Bu saldırılar Avrupa’da Müslüman topluluklara üye insanlara karşı düşmanlığı tetikliyor” dedi.

‘Her saldırıda halklar, göçmenler kaybediyor’

ÖZDE ÇELİKBİLEK

Avusturya Parlamentosu üyesi Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aslan, Viyana'daki saldırıları BirGün’e değerlendirdi. Kendisine yönelik ortaya çıkarılan suikast planları nedeniyle 15 Eylül’den bu yana evinde koruma altında tutulan Aslan, bu saldırının Viyana’da bir ilk olduğunu söyledi. Avrupa’da tekrar aktifleşmeye başlayan radikal İslamcı hücrelerin güç gösterisi yapmak istediklerini vurgulayan Aslan, “Bu hücrelerin Avrupa’da korku ortamı yaratmaya çalıştığı ve saldırabileceklerini biliniyordu. Fakat bu şekilde bir saldırı gerçekleşeceğini kimse düşünmemişti. Bu saldırılar Avrupa’da Müslüman topluluklara üye insanlara karşı düşmanlığı tetikliyor” dedi.

Yaşanan bu saldırıların Avusturya ve Avrupa’da yaşayan göçmenleri, yabancıları ve ötekileri hedef tahtasına oturttuğunu kaydeden Aslan, “Bu saldırılarla birçok kesim kaybediyor. Göçmenler en fazla kaybedenler oluyor. Toplumda göçmenlere yönelik var olan önyargı daha fazla belirginleşecek” dedi. Bu saldırının ardından ülkedeki yabancılara yönelik politikasının ve yasalarının değişip değişmeyeceğini sorduğumuz Aslan, “Bunu söylemek için daha erken görülüyor. Şu anda ülke saldırının şoku altında. Önümüzdeki günlerde yaşanacak olanları göreceğiz” dedi.

Fransa’daki saldırıların ardından Macron ve Erdoğan’ın arasındaki diplomatik kriz ve tansiyonu yükselten söylemlerini sorduğumuz Aslan, “Kışkırtmanın her türlüsü toplumsal sonuçlara yol açıyor. Devletleri yönetenlerin bu tür kışkırtmalardan ve tetikleyici söylemlerden uzak durması gerekiyor. Gerek Macron gerek Erdoğan olsun kışkırtmaların sonucunda her zaman şiddet bir sonuç olarak ortaya çıkmıştır ve bunun en büyük sorunu halklar çekmiştir. Devleti yönetenlerin yangına körükle gitmemeleri, saldırgan davranmamaları gerekiyor” dedi.