"Her şey aile ile başlar"

Nevzat Çağlar Tüfekçi

“Yaşama hazırlanan çocuklar için her şey ailede başlar. Ailede yaşadıklarıyla, çocuğun benliği ve kişiliği oluşur, gelişir. Onların çocuk yaşlarda edindikleri olumlu ve olumsuz değerler; ileride yetişkin bir birey olduklarında davranışlarını olumlu ya da olumsuz yönde belirler…”

Her Şey Ailede Başlar adlı kitabın yazarı Öğretim Görevlisi Dr. M. Serhat Semercioğlu, kitabında anne-baba-çocuk ilişkilerini ve bu ilişkilerin çocuğun gelişimi üzerindeki etkilerini inceliyor. Kitapta şu bölümler yer alıyor:

>> Müzik her zaman onunla: Dört yaşındayken devlet korumasına alınan Ryan’ın hayali piyano çalmaktır. Ryan, müzik eğitimi almalıydı ama onu anlayan kimsesi yoktu. Müzik tutkusu, sadece gerçekleşmemiş bir hayal olarak kaldı. Aslında ona sahip çıkan, yeteneklerini keşfetmeye çalışan bir ailesi olsaydı, ünlü bir piyanist olabilirdi.

>> Elektronik emzik ve Mavi Balina Sendromu: Çocuklarıyla yeterince ilgilen(e)meyen anne-babaların, onların ilgisini kazanmak için literatürde elektronik emzik denilen akıllı telefon hediye etmeleriyle başlayan ve internet ortamında olumsuz gelişen bir olay anlatılır. Önemli olan çocuklarımızla kaliteli zaman geçirebilmek ve onları denetleyebilmektir.

>> Bu hayatı o seçmedi: Pakistan doğumlu Layla’nın, Taliban’ın kız öğrencilerin okula gitmesini yasakladığı bir coğrafyada, tek isteği okumaktır. 11 yaşında, bu duruma isyan eder ve Pakistanlı kız öğrencilerin durumunu internetten dünyaya duyurur. Taliban’ın saldırısından yaralı kurtulur, yurt dışında tedavi olur ve 15 yaşında NOBEL barış ödülünü alır. Layla, baskıcı bir rejimde doğdu, direndi ve kazandı.

>> Zorbalık her yerde: Arkadaşları tarafından çirkin bulunan Liz’in en büyük destekçileri, anne ve babasıdır. Marshall ise, anne-baba kavgalarının yaşandığı bir ailede büyümüştür. Bir gün, Liz’in gizlice videosunu çekti ve ‘Dünyanın En Çirkin Kızı’ diye paylaşıma koydu. Liz, öğretmen babasının da önerisiyle, kendisine bir kanal oluşturdu ve ‘Dünyanın En Çirkin Kızından Mesajlar’ diye başından geçenleri anlattı.

>> Dört tarafında dağlar var: Küçük bir Karadeniz ilçesinde yaşayan Mavi’nin hayali bu ilçeden kurtulmak, büyük şehirlerde tasarımcı-modacı olmaktı. Mavi’nin en büyük destekçisi annesidir. Mavi hayallerinin peşinden gitti ve ünlü bir modacı oldu.

her-sey-aile-ile-baslar-621521-1.