Yurttaşın aşı talebine yanıt veremeyen Saray tüm enerjisini sermayeden yana harcıyor. Avrupa’ya aşılama süreciyle ilgili vaatlerde bulunan Bakan Çavuşoğlu, “Turistin görebileceği herkesi aşılayacağız” dedi.

Her şey para için

POLİTİKA SERVİSİ

Saray’ın salgın politikası nedeniyle her gün onlarca yurttaş yaşamını yitiriyor. Pandeminin başında beş maskeyi dağıtamayan hükümet, yaygın aşılamayı da gerçekleştiremedi. Vaka sayısında kırılan rekorlar üzerine tam kapanmaya gidilirken hiçbir destek paketi sunulmadı. Halkı kaderine terk eden iktidar, tüm enerjisini sermaye için harcadı. Almanya’da mevkidaşı Heiko Maas ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun son çıkışı Saray yönetiminin halka bakış açısını anlatan en net fotoğraf oldu.

Çavuşoğlu, görüşme sonrası gerçekleşen ortak basın toplantısında Avrupa’ya Türkiye’deki aşılama süreciyle ilgili vaatlerde bulundu. “Turizm sezonuna güvenli bir şekilde girebilmek ve vatandaşlarımızın güvenliği için bazı tedbirler aldık” diyen Çavuşoğlu, “Otel ve restoran çalışanları, tur rehberleri, şoförler, havaalanında çalışanlar dahil, turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız” ifadelerini kullandı. Türkiye’de aşılananların oranını da olduğundan fazla söyleyen Çavuşoğlu yurttaşların yüzde 26’sından fazlasının aşılandığını iddia etti. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı bilgilere göre Türkiye’de iki doz birden uygulanarak aşılaması tamamlanan yurttaş sayısı 10 milyon 46 bin. Bu da Türkiye nüfusunun yüzde 11’ine denk geliyor. Uzmanlara göre sürü bağışıklığı için aşılanması gereken nüfusun (65 milyon) ise şu ana kadar sadece yüzde 15’ine çift doz aşı yapılmış durumda.

YÜZDE 10 DA DEĞİL

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarını değerlendiren Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut, mevcut aşılama oranında 7-8 milyon yurttaşın güvende olduğunu, Çavuşoğlu’nun açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bulut şu ifadeleri kullandı: “Henüz öğretmenler bile aşılanmamış ve okullar açılmamışken, sırf gelir getirsin diye Turizm Bakanı’nın otelleri kazansın diye turistlerle karşılaşacak herkesin aşı olacağı açıklanması bir sorundur. Çünkü ay sonuna kadar iki doz aşı yapılamaz ve bağışıklık da sağlanmaz. Daha önce bu aşılamalar yaygınlaştıysa bu da ayrı bir problem. Her açıdan sorunlu bir açıklama ile karşı karşıyayız.

Turistler, sahillere indiklerinde, gezmeye gittiklerinde, yüzde 60 işçinin çalışmak zorunda olduğu bir nüfusla karşılaşmaları nasıl engellenecek? Akla ve bilime aykırı bir durum var. Güvenlik görevlileri, yurttaşların aşı durumunu mu takip edecek? Öncelik eğitim öğretimin başlatılmasıdır. Bir öncelik sağlanacaksa buna sağlanmalı. Bakan, nüfusun yüzde yirmisinden fazlasının aşılandığını iddia etti. Tek doz aşıdan hesap ederek söylüyor ama aşılama ayrı bir şey bağışıklık ayrı bir şeydir. İki doz aşı ve bağışıklık oranına göre 7, 8 milyondan biraz fazla yurttaşımız güvende sayılabilir. Yani henüz yüzde on bile güvende değil.”

TEPKİ YAĞDI

Çavuşoğlu’nun sözlerinin ardından sosyal medyadan tepki yağdı. “Turist” ve “Çavuşoğlu” ifadeleri Twitter’da Türkiye’nin en çok konuşulan başlıkları arasına girdi. Çavuşoğlu’na yönelik sosyal medya kullanıcılarından gelen bazı tepkiler şöyle:

•Eğitimci Can Gürses: “İnsan olarak değerimiz turist görebilme ihtimalimiz kadar... Kaç turist gördüğümüzde aşı olabiliyoruz, görülen turistin memleketine göre bonus var mı, puanlama sistemi lütfen açıklansın.”

• CHP Sözcüsü Faik Öztrak: “Turistin göreceği herkesi Mayıs sonuna kadar aşılayacağız” sözlerine, “Turiste hizmet ederken turiste görünürsen ceza yok, aşı var. Turistle aynı denizde yüzerken turiste görünürsen aşı yok, ceza var.”

•Gazeteci Metin Uca, “Turist de bizi görebilecek mi? Çavuşoğlu, “mayıs sonuna kadar turistin göreceği her kişiyi aşılayacağız” demiş, yani sizin yurttaş olarak öneminiz yok, maksat turizm geliri eksilmesin, turist aşısız Türk yurttaş görüp de irkilmesin.” Politika Servisi

***

‘Yabancı savaşçı’ vurgusu

Libya’daki duruma ilişkin değerlendirmeler yapan Mevlüt Çavuşoğlu, “İki gün önce ben de Libya’daydım. Libya’da yeni kurulan hükümete destek vermemiz lazım. Ülkede bulunan çok sayıda yabancı ve paralı askerin çekilmesi konusunda hemfikiriz. Libya’ya verilen desteğin geri çekilmesi doğru değil. Yabancı savaşçı ile meşru mevcudiyet karıştırılmamalı” dedi.