Her şey sermaye için sevgilim

Hazırlayan: Mustafa Kömüş

2019 eğitim için diğer seneler gibi çok yoğun bir seneydi. Özellikle yılın son zamanlarında iyice ayyuka çıkan özel okullardaki maaş sorunu günlerce tartışıldı ve hâlâ tartışılmaya devam ediyor.

Akademide bugüne kadar uluslararası dergilerde hiç makalesi yayımlanmayan ve hiç atıf almayan rektörler olduğu öğrenildi. Yılın en çok konuşulan olaylarından biri Aksaray’da otizmli öğrencilerin yuhalanması oldu.

Ücretli öğretmenlik, ataması yapılmayan öğretmenler gibi sorunlar devam etti. Bu yıl da AKP’nin imam hatip ısrarına direnenler kazandı. Türkiye, bütün alanlarda OECD ortalamasının altında kaldı. Lise sistemi değişti. Üniversiteye giren öğrencilerin bazıları girdikleri bölümden YKS’den eksi net yaptı. Naylon tez yazımı işinin ciddi bir borsaya dönüştüğü öğrenildi.
*Kesmeşeker grubunun bir şarkısının ismi

ÖZEL OKULLARDA MAAŞ PROBLEMİ

AKP döneminde eğitimde yaşanan çöküş özel okullara yaradı. Özellikle 4+4+4 sistemine geçilmesinin ardından özel okul sayılarında ciddi artış yaşandı. MEB verilerine göre özel okullarda okuyan öğrenci sayıları okulöncesinde 258 bin 674’e, ilkokulda 262 bin 164’e, ortaokulda 338 bin 46’ya, lisede 581 bin 593’e yükseldi. 2011-2012 eğitim öğretim yılında 885 olan özel lise sayısı 2018 yılının sonunda 2 bin 989’a yükseldi.

Bu aşırı artış özel okullarda ciddi bir sıkıntıya da neden oldu. Birçok özel okulda maaş sıkıntısı yaşandı. Bazı özel okullar kapandı. Özellikle Türkiye’nin en ‘prestijli’ okullarından olan Doğa Koleji’nde aylarca maaş ödenememesi öğretmenlerin direnişine sebep oldu. Birçok Doğa Koleji kampüsünde öğretmenler 2’şer ve 3’er günlük grevler yaptı.

LİSE SİSTEMİ DEĞİŞTİ

Liselere yeni sistem getirildi. Yeni sistemin detaylarını Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk paylaştı. Yeni sistemde, zorunlu derslerin sayısı azaltılarak seçmeli derslerin sayısı artırıldı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi zorunlu olmaya devam ederken, felsefe alanı dersleri seçmeli oldu. Yeni sistemin açıklanmasının ardından YÖK’ün söz konusu değişiklikle ilgili bilgisinin olmadığı ortaya çıktı.

KAYIP NESİLLER

TÜİK’in son rakamlarına göre lise çağında olan 6 milyon 95 bin gencin 1 milyon 375 bininin ne yaptığı bilinmiyor, 1,5 milyon genç ise okulda olması gerekirken çalışıyor. Ülkede lise çağındaki gençlerin yüzde 50’ye yakını eğitimde yer almıyor.

ÖZEL SINIF AYRIMI

Bazı devlet okullarında sınıfların ‘özel’ ve normal olarak ikiye ayrıldığı ortaya çıktı. Çocuklarını özel sınıflara kaydeden velilerin ödediği meblağ iddialara göre 2 bin liradan 10 bin liraya kadar ücret istendiği öğrenildi. BirGün’ün ortaya çıkardığı bu olayın ardından MEB soruşturma başlattı. Bazı okul müdürleri görevden alındı.

628 BİN ÖĞRENCİ BARAJI GEÇEMEDİ

ÖSYM’nin 2019 YKS verileri, eğitim sisteminin içler acısı durumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Verilere göre, üniversite sınavında 15 bin öğrencinin puanı, yarım net dahi yapamadığı için hesaplanamadı. YKS’nin ilk oturumunda 15 net doğru yanıt veremediği için puan barajının altında kalan aday sayısı ise 628 bin 796 oldu. 2019 YKS’de üniversiteyi kazanan öğrencilerin netleri açıklandı.

Sınavda öğrencilerin bazılarının girdikleri bölümün sorularından sıfır net hatta eksi net yaptıkları ortaya çıktı. Düşük netlerle girilebilen üniversiteler içinde köklü üniversiteler de yer aldı.Liselere Giriş Sınavı’nda 72 bin öğrenci Matematik testinde, bin 338 öğrenci ise Türkçe testinde sıfır çekti.

PISA’DA ÖRNEKLEM OYUNU

Uluslararası eğitim değerlendirme testi PISA’nın sonuçları açıklandı. Türkiye, puanını artırsa da her alanda OECD ortalamasının altında kaldı. Türkiye’nin, başarı sırasını Anadolu ve fen liseleri gibi başarılı liselerden daha fazla öğrencinin örneklem grubunda yer alması nedeniyle yükselttiği ortaya çıktı.

OTİZMLİ ÖĞRENCİLER YUHALANDI

Aksaray’da bulunan Merkez Mehmetçik İlkokulu’nda veliler, otizmli öğrencilerin sınıflarının kapatılmasını talep etti. Okulun çıkış saatinde bir araya gelen veliler, otizmli çocukları yuhaladı. Tepki çeken olayın ardından Valilik incelemesi sonucu sorumluluğu görülen Okul Müdürü ve Müdür Yardımcısı görevden alındı.
Olayın ardından yapılan incelemede köy muhtarının "Ben bu çocukları okuldan yollarım" diyerek kampanya düzenlediği öğrenildi.

VELİLER KAZANDI

Bolu’da çocukları herhangi bir liseye yerleşemeyen velilerin talepleri karşılık buldu. İmam hatip dayatmasına karşı direnen velilerin mücadelesi sonucunda şehre yeni bir Anadolu lisesi kazandırıldı. İmam hatip ortaokulu binası Anadolu lisesine dönüştürüldü.

ZAFER ÇOCUKLARIN

Menzil tarikatının lideri ve müritlerinin yaşadığı Eskişehir Sivrihisar ilçesi Buhara Mahallesi’nde bulunan ve bu sene eğitime başlayan okula "O köye biz bile gitmeye korkuyoruz" diyerek çocuklarını göndermek istemeyen velilerin bir hafta sürdürdüğü boykot sonuç verdi. Çocuklar eski okullarına döndü.

GERİCİLİKTEN TAVİZ YOK

Milli Eğitim Bakanlığı yargı kararlarına rağmen vakıf ve derneklerle işbirliğine devam etti. Diyanet’in bütçesi MEB’in yatırım bütçesini ikiye katladı. 4-6 yaş Kuran kurslarında okuyan çocuk sayısı arttı. Toplumsal cinsiyet eşitliği projesi rafa kaldırıldı.

MAKALESİZ REKTÖRLER

Üniversite Araştırma Laboratuvarı’nın çalışması ülkedeki rektörlerin akademik durumunu ortaya koydu.
Rektörlerin uluslararası hakemli dergilerde yayımladığı makaleler de çalışmada yer aldı. Buna göre dünyanın en büyük hakem denetimli veri tabanları olan Scopus ve Web of Science’ta makale sayıları şöyle:

Scopus;

  • 0 makale 55 rektör
  • 1 makale 16 rektör
  • 2 makale 7 rektör
  • 3 makale 1 rektör

Web of Science;

  • 0 makale 68 rektör
  • 1 makale 8 rektör
  • 2 makale 10 rektör
  • 3 makale 6 rektör

YETENEK SINAVI

Yükseköğretim Kurulu, 14 yükseköğretim programından özel yetenek sınavı şartını çıkardı. Karar söz konusu bölümlerin öğrencileri tarafından büyük tepki çekti.

AKADEMİDE TEZ BORSASI

Tez yazımı ülkede borsaya dönüşmüştü. BirGün’e konuşan kişiler boyutuna ve konusuna göre tezlerin fiyatının değiştiğini söylüyor. Fiyatlar bin 200 lirayla 7 bin 500 lira arasında değişiyor. Tez yazan kişiler ya kendileri akademisyen ya da akademisyenlerle çalışıyor. Bazı kişiler günde 4-5 tane, senede 300-400 tane tez yazdığını iddia ediyor. Ekip halinde çalıştıklarını söyleyen naylon tez yazarları arasında 15 yıldır çalışanlar bile var. Dr. öğretim üyesi olanlar, ODTÜ gibi nitelikli üniversitelerden mezun olan tez yazarlarının aldığı ücret de yükseliyor. Aynı zamanda tez yazarları pazarlık da yapıyorlar.

YİTİRDİKLERİMİZ

Bu yıl da MEB’in ve iktidarın öğretmen politikası öğretmenlerin canına mal oldu. Bu yıl içinde 4 ataması yapılmayan öğretmen intihar etti. Kastamonu’da, matematik öğretmeni Kevser Abdülkadiroğlu, Denizli’de rehberlik öğretmeni Merve İşler, Çorum’da İngilizce öğretmeni Halil Mustafa Bozkurt ve Mardin’de sınıf öğretmeni Güler Adam atamaları yapılmadıkları için aramızdan ayrıldı.

İki sözleşmeli öğretmen de bu yıl yaşamına son verdi. Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki bir okulda sözleşmeli öğretmenlik yapan Esat Tarhan ile Antep’te sözleşmeli olarak eğitim verdiği okulda maruz kaldığı mobing nedeniyle Türkçe öğretmeni Saadet H. bu yıl yitirdiklerimiz arasında yer aldı.