RockA grubu, son teklisi Unutulur Her Şey’i yayımladı. Grup, müzik evrenlerinde yeniliklere çok açık. Daha önce çok da aşina olmadığımız yeni bir tarzla karşımıza çıkıyorlar bu şarkıyla. Üstelik bu tekli yeni albümün de habercisi. Merakla bekliyoruz

Her şey unutulur mu?

BURAK ABATAY

RockA, ‘Unutulur Her Şey’ isimli teklisini dinleyicisiyle buluşturdu. Halil Özüpek, Ömer Uyanık, Utku Uğur Uslu’dan oluşan grup, 2005’ten bu yana rock müzik sahnemizin hatrı sayılır bir hayran kitlesine sahip gruplarından. RockA da pek çok müzik grubu gibi birçok değişim yaşamış bir ekip. Manga gibi alternatif rock ya da nu-metal diyebileceğiniz sound’u çok iyi tınlatmasıyla da yıllarca dinlence keyfi yüksek bir grup olarak tanındı. Bunun yanı sıra da tek bir tarza bağlı kalmaksızın müziklerinin çeperlerini genişletmek için çok fazla şey denediler. Son tekli ‘Unutulur Her Şey’ de öyle.

DEĞİŞEN TARZ

Şarkı, grubun daha önce şahit olduğumuz sound’undan biraz daha uzak. Çok daha elektronik bir altyapı ile bizi bu kez kulüp havasına taşıyor. Tekliyi ve gelecek çalışmalarını konuştuğumuz gruba, adı ‘RockA’ olan bir rock grubun neden böylesi bir sound’da şarkı yaptığını sordum.

Grup, isimlerinin, çok da ihtimal vermediğim bir şekilde ‘rock’ müzikten gelmediğini söylediler. Sorumu da şöyle yanıtladılar: “Öncelikle adımız rock müzikten değil, bildiğimiz roka bitkisinden geliyor. İsmin anlamını çeşitlendirmek için de arasına "c" harfini koyduk ve bu sorduğunuz soru ortaya çıktı. 2005'te kurulan bir grup olarak yaklaşık 20 yıldır televizyonda gördüğünüz veya radyoda dinlediğiniz "rock" müziklerin hepsinden daha sert müzik yapıyoruz. Bu böyle de devam edecek. 101 albümü içinde "Bir Yerde" veya "Ben Ağlasam Da" nasılsa "Unutulur Her Şey" şarkısı da aynı çizgide bir şarkı. Biz tarzımızı veya yaptığımız müziği değiştirmedik. İsmi RockA olan bir grubun şarkılarının yüzde 80'inde rap müzik de var ama bugüne kadar bu sorulmadı mesela...”

DİNLEYİCİ MUHAFAZAKARLIĞI

Benim şarkıya dair kişisel düşüncem biraz daha hayal kırıklığı yönündeydi ilk dinlediğimde. Önceki işlerini de bilen biri olarak anca bir süre sonra alışabildim yeni şarkıya. Bu acaba dinleyici için de geçerli mi diye sordum gruba. Yeni sound’un ‘Unutulur Her Şey’ şarkısıyla ortaya çıkmadığını söyledi ekip. Geçen sene yayımlanan ‘Sarılır Ay Geceye’ şarkısıyla yeni sound’un temelini attığını ifade eden ekip, “Bizim dinleyicimiz bu ikisini de dinlediği için herhangi bir hayal kırıklığına uğramadı, aksine çok da beğenildi. Nitekim zaten nasıl müzik yapıyorsak aynı şekilde yapmaya da devam ediyoruz” dedi.

Aslında bu soruyu biraz da dinleyici gözüyle var olan ‘muhafazakâr’ tutumla alakalı sordum. Çünkü birçoğumuz çok sevdiğimiz bir müzisyeni başka şeyler denediğinde yargılamaya çok açığız. Bu, müzisyeni yeniliklere doğru kapatan bir şey mi acaba? RockA ekibi şöyle düşünüyor bu konuda: “Evet, dinleyici biraz daha muhafazakâr. Ancak buradaki asıl nokta, yapılan müziğin tarzından ziyade o müziğin ne anlattığı ve müzisyenin duruşuyla ilgili bir durum. Dinleyici aslında bu ikisinin bozulmamasını istiyor. Bunu bozmadan istediğiniz şeyi deneyebilir, istediğiniz yeniliği yapabilirsiniz. Hatta kariyeriniz ve müziğinizin için zaman zaman bunları yapmanız da gerekebilir...”

TARKAN COVER'I VE SONRASI

Grubun dönüm noktalarından bir tanesi de Tarkan’ın ‘Ölürüm Sana’ şarkısını yeniden yorumlamalarıydı. Çok güzel bir cover’dı. ‘Unutulur Her Şey’ soundunu anlamak için “Herhalde pop müzikle hiçbir zaman uzak bir mesafeniz olmadı…” diyorum. Yanıt ise şöyle geliyor: “Biz müziği hiçbir zaman tarzına göre ayırmadık. Her tarzın iyisi de var, kötüsü de... Tarkan'ı veya O'nun şarkılarını "popçu" sıfatıyla bir yere koyuyorsanız zaten müzik bilginizle ilgili gerçekten sıkıntılarınız var demektir. Bizim hiçbir müzik tarzıyla aramızda uzak bir mesafe yok. Yaptığımız rock müziğin içinde bolca rap var, bolca elektronik müzik var ve bugüne kadar yayınladığımız 40'ın üzerinde şarkının içinde 1 tane de "pop" cover'ı var...”

Son iki teklinin bir albüm içeriği olduğunu ifade eden grup son olarak bu albümü bitirmeyi planladıklarını söyledi ve ekledi: “Ancak bunun yanında geçtiğimiz 3-4 sene yaşadığımız sessizliğimizi de telafi etmek için canlı performans videoları hazırlıyoruz. Çok daha aktif bir şekilde üretmek ve yayınlamak istiyoruz artık...” Merakla bekliyorum yeni albümü. O ana kadar, son şarkının nakaratı kalacak aklımızda: “Gün gelir hep yırtılır her şey/ Geride kalanlar kadar her yanımızda bir yalan.”