Her türlü savaşın ve askeri saldırganlığın karşısındayız

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güç merkezleri arasındaki Ukrayna krizinde ipler gerilirken Avrupa’dan Afrika’ya, Asya’dan Amerika’ya dünyanın dört bir yanındaki sol partiler 'savaşa hayır' çağrıları yapmaya devam ediyor. Açıklamalarda emperyalizme karşı mücadele ve askeri müdahaleye hayır vurgusu öne çıktı.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE): KKE tarafından yapılan açıklamada emperyalist rekabetlerin arasındaki gerilimin tırmanışının faturasını hakların ödeyeceğinin altı çizildi. Açıklamada, Rusya’nın, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’ni tanımasına ilişkin mevcut sorunları çözmeyeceği gibi yeni bir emperyalist savaşa yol açacığı belirtildi. Açıklamada, “KKE emperyalist savaşa karşı çıkıyor ve Yunanistan'ın Ukrayna'daki ABD-NATO-AB planlarına müdahil olmasına son verilmesini istiyor” ifadesine yer verildi.

Alman Sol Parti: Berlin’deki Rus Büyükelçiliği önünde eylem düzenleyen Sol Parti (Die Linke) tarafından yapılan açıklamada “Bir barış partisi olarak kim başlatırsa başlatsın, savaşın ve askeri saldırganlığın karşısındayız. Her ne olursa olsun uluslararası hukukun ihlalini ve askeri saldırganlığı reddediyoruz” denildi.

Portekiz İşçi Dava Partisi (PCO): PCO tarafından yapılan açıklamada ise küresel güçlerin emperyalist çıkarlarının karşısında olduklarına vurgu yapılarak, “Emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesi, işçi sınıfının ve ezilenlerin ulusal ve uluslararası burjuvaziye karşı mücadelesinin temel bir parçasıdır” ifadesine yer verildi.

Fransa Komünist Partisi (PCF): PCF tarafından yapılan açıklamada da “Savaşa hayır” denildi. Fransa hükümetine seslenilen açıklamada barış için adımlar atılması çağrısında bulunuldu.

Kenya Komünist Partisi (CPK): CKP açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “NATO sadece ABD'nin hegemonyasını sürdürmek ve emperyalizmi sağlamlaştırmak için adımlar atıyor. Biz emperyalizme karşı mücadele eden halkların yanındayız.” Dış Haberler