Ankara Ulus’ta emek örgütlerinin gerçekleştirdiği basın açıklamasında “1 Mayıs en yaygın şekilde kutlanacak. Her yer 1 Mayıs, işyerlerinde, meydanlarda her yerde olacağız” dendi. Açıklamada 1 Mayıs talepleri sıralandı.

Her yer 1 Mayıs

EMEK SERVİSİ

Ankara Ulus’ta 1 Mayıs haftası kapsamında DİSK, KESK, TMMOB, Ankara Tabip Odası (ATO) ve Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) tarafından düzenlenen ortak basın açıklamasında “Her yer 1 Mayıs diyecek, mümkün olduğunca yaygın bir biçimde işyerlerinin önlerinde ve meydanlarda olacağız” dendi.


Kongre yapanlar 1 Mayıs’ı yasaklıyor

Ankara’da yapılması planlanan 1 Mayıs programı için DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB-Ankara İl Koordinasyon Kurulu, ATO ve ASMMMO Ulus Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, pandemi gerekçesiyle 1 Mayıs’ın yasaklanmasına tepki gösterdi. Salgın sürecinde iktidar tarafından bilimsel tedbirler alınmadığını belirten Görgün “Zorunlu olmayan iş kollarında çalışmanın 28 gün durmasını reddedenler, hatta aldıkları kısıtlı tedbirleri bizzat kendileri çiğneyenler, lebalep kongrelerde halk sağlığı sorunu yaratanlar, 1 Mayıs yasaklarına pandemiyi gerekçe gösteriyor” şeklinde tepki gösterdi.

Pankartla bulaşan virüs yok

Pandemi önlemleri alınarak, maske ve mesafeye dikkat ederek 30 Nisan ve 1 Mayıs 2021 tarihlerinde yapılması planlanan etkinliklerinin yasaklandığını hatırlatan Görgün, pankar ve afiş asmanın dahi Valilikler tarafından salgın gerekçesiyle yasaklandığının altını çizdi. Görgün “Bu ülkenin işçilerinin ve emekçilerinin aklıyla alay ediliyor” dedi ve ekledi: “Akıl dışı, bilim dışı ve hukuk dışı engellemelere kalkışmayın. 1 Mayıs engellenemez. Çalışırken bulaşmayan ama 1 Mayıs kutlarken bulaşan bir virüs tespit edilmemiştir. Aklı başında herkesin teslim edeceği gibi çalıştığımız her gün ve çalıştığımız her yerde 1 Mayıs’ı da kutlayabiliriz ve kutlayacağız. 1 Mayıs afişlerimizi, pankartlarımızı binalarımıza, işyerlerimize, evlerimize, sokaklara, meydanlara asmaktan, taleplerimizi duyurmaktan da asla geri durmayacağız.”

Görgün 1 Mayıs taleplerini ise şöyle sıraladı:

♦ Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulsun.
♦ Çalışırken hastalanan emekçiler için Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin.

♦ Kod 29 ve ücretsiz izne son verilsin.

♦ İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere verilsin.

♦ Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın.

♦ İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.

♦ Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak ayrılsın.

♦ Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın. Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın.

♦ Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın.

♦ İstanbul Sözleşmesi Yaşatır. 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi
onaylansın.

♦ Emeklilerin sorunları çözülsün, insanca yaşayabilecekleri ücret verilsin.

Öte yandan İstanbul’da DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, KESK MYK üyesi İlhan Yiğit, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TMMOB İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik Valilikle görüşerek anma ve etkinliklerle ilgili programı iletti.

***

ITUC: Eşit bir dünya için mücadele etmeliyiz

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) 1 Mayıs açıklaması yayımladı. ITUC bütün işçileri yeni bir toplumsal sözleşme talebiyle 1 Mayıs etkinliklerine davet etti.

Covid-19 salgını nedeniyle 250 milyondan fazla insanın işini kaybettiği ve bu yıl 130 milyon kişinin daha işini kaybetme riski olduğu vurgulanan açıklamada “Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) hükümetleri pandemiden kurtulma ve dayanıklılığın sağlanmasında istihdam yaratmayı merkezi bir amaç haline getirmeye çağırmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) anayasasında yer alan tam istihdam bir öncelik olarak kalmalıdır” dendi.
Açıklamada istihdamı artırmak için şu önerilere yer verildi:

♦ Kamu yatırımlarını artırılmalı.

♦ Kamu sektörüne yatırım yapmak ve kamu istihdam programları oluşturulmalı.

♦ Niteliklerin işlerin oluşturulmasını teşvik edilmeli.

♦ Eğitim ve öğretime yatırım yapılmalı.

♦ Kayıt dışı çalışma kayıtlı hale getirilmeli.

♦ Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu açıklamasında yer verdiği önerilerin ardından şu taleplerde bulundu:

♦ Adil vergilendirme yapılsın.

♦ Haklar, özellikle örgütlenme ve toplu pazarlık hakkı güvence altına alınsın.

♦ Yoksul ülkeler için küresel bir sosyal koruma fonu dahil olmak üzere Sosyal Koruma Fonu oluşturulsun.

♦ Kadınlar ve ayrımcılıkla karşılaşan tüm gruplar için eşitlik sağlansın.