AKP iktidarı ile zenginleşen sermaye gruplarından biri olan Akmercan Şirketler Grubu Çekmeköy Belediyesi’nden tam 116 milyon TL’lik araç kiralama ihalesi aldı.

Her yerde hep aynı firma

Filiz GAZİ

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, İstanbul’daki AKP’li Çekmeköy Belediyesi’ne bağlı Destek Hizmetleri Müdürlüğü, çok sayıda otomobil, otobüs kamyon ve kamyonet gibi araçları kiralamak için 25 Ekim’de, “Araç Kiralama Hizmeti Alımı” adı altında bir ihaleye çıktı.

30 Aralık'ta açıklanan sonuç ilanına göre, ihaleyi tam 116 milyon 808 bin TL’ye Akmercan Turizm Taşımacılık İnşaat Güvenlik Sistemleri ve Gıda Sanayi Dış Ticaret Limited Şirketi aldı.

Birçok AKP’li belediyeye araç kiralayan Akmercan Şirketi’nin, Eylül 2021’de, Esenler’deki deprem toplanma alanına otopark olarak kullandığı ortaya çıkmıştı.

Akmercan Şirketler Grubu’nun merkez binası Esenler’in Birlik Mahallesi’nde bulunan deprem toplanma alanın hemen yanında yer alıyor.

Ancak AKP’ye yakınlığıyla bilinen şirket, AFAD haritalarına göre, deprem toplanma alanı olarak bilinen, yaklaşık 10 bin metrekarelik afet ve acil durum toplanma alanın yaklaşık 2 bin metrekaresini yıllarca işgal etti. Şirket, söz konusu araziyi otopark olarak kullanırken alana özel güvenlik kulübesi bile yerleştirdi.

Ayrıca işgal edilen deprem toplanma alanı Esenler Belediyesi’nin imar planlarında da otopark alanı değil, rekreasyon alanı olarak belirtiliyor.

AKP’YLE BÜYÜDÜLER

İhalenin verildiği Akmercan Şirketler Grubu’nun sahibi Akmercan Ailesi, ticaret hayatına 1991’de servis taşımacılığı ile başladı. Cemal, Şerafettin, Veysel, Ramazan ve Gazi Akmercan’ın işleri sonraki yıllarda AKP döneminde kamuyla yaptıkları işlerle hızlı büyüdü.

KAMUNUN VAZGEÇİLMEZİ

Birçok şirketi bulunan Akmercan ailesi kamudan milyonlarca liralık ihaleler aldı. Akmercan ailesinin şirketleri, 2006’da Adıyaman ili ve Besni, Kahta, Gölbaşı doğalgaz dağıtım ihalesini ve Sakarya'nın; Geyve, Alifuatpaşa ve Pamukova ilçelerinde doğalgaz dağıtımı işini aldı. Grubun hizmet verdiği kamu kurumları arasında, Cumhurbaşkanlığı, belediyeler, bazı askeri kurumlar, üniversiteler, Anayasa Mahkemesi, İstanbul İl Özel İdaresi, PTT, DTM, TEİAŞ da bulunuyor.