Her yerde isyan var

Yaren ÇOLAK

Bugün kadınlar ülkenin sokaklarını ve meydanlarını dolduracak. İktidarın gerici politikalarının hedefinde olan kadınlar, “Hayatlarımız için, erkek adalet değil gerçek adalet için, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için isyandayız” diyor.

Antalya’dan, Artvin’den, Mersin’den ve Edirne’den kadınlar: Sözleşme’den değil önümüzden çekilin!


her-yerde-isyan-var-893881-1.

Yaşam hakkımız

Berna Erkıvanç Türkay/Antalya

İstanbul Sözleşmesi kadınların güçlenmesini ve ekonomik bağımsızlıklarını kazanmasını önceliyor. İstanbul Sözleşmesi tüm şiddet mağduru kadın, çocuk, LGBTİ+’lara kalacak yer temini, kadın destek hizmetlerinin sağlanması vb. birçok destek sağlıyor. Sözleşme, ikincil mağduriyetlerin yaşanmamasını teminat altına alıyor, ısrarlı takibe karşı koruma sağlamayı güvence ediyor. Ülkede en çok başvurulan arabuluculuk, uzlaşma gibi çözüm yollarını yasaklıyor. Yaşam hakkı dediğimiz tam da bu. Birçok kadın koruma altındayken, uzaklaştırma kararı varken, failden şikâyetçiyken öldürülüyor. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı birçok kız kardeşimiz bugün aramızda olacaktı. Bu ülkede İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı için kadınlar katledildi ve katledilmeye devam ediyor. Yaşam hakkımızı savunmak için İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz.


her-yerde-isyan-var-893882-1.


Kararı geri çek

Ezgi Eriman/Artvin

Sözleşme erkek şiddetini doğrudan doğruya önlemek ve gerek kadını gerekse ev içindeki diğer bireyleri şiddete karşı korumak için önemli bir niteliğe sahip. Biz biliyoruz ki Sözleşme tam anlamıyla uygulandığında ülkede her gün şahit olduğumuz kadın cinayetleri son bulmaya başlayacak. Bu yüzden İstanbul Sözleşmesi’nin tek adam tarafından alınan kararla feshedilmesini kabul etmiyoruz. Kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi yürürlüğe tekrar girene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Kararı geri çek sözleşmeyi uygula.


her-yerde-isyan-var-893883-1.

Mor çizgimiz

Tuğçe Mutluay/Mersin

Biz kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararından itibaren mücadelemizden vazgeçmedik. Her birimize kesilen hukuksuz cezalara rağmen alanları terk etmedik. 1 Temmuz’da da meydanlarda olacağız. İstanbul Sözleşmesi mor çizgimizdir. Öldürülen kız kardeşlerimizin hesabını sormaya, çocuk istismarına karşı ses olmaya, tacize, tecavüze, LGBTİ+’lara yapılan ayrıma, erkek şiddetine karşı ses çıkarmaya devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz.


her-yerde-isyan-var-893884-1.
Asla umutsuz değiliz

Firdevs Selvili/edirne

Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet ülkemizin ve tüm dünyanın en önemli sorunları arasında görülürken Cumhurbaşkanı’nın keyfi bir şekilde sözleşmeyi feshetmesi var olan sorunlara yenilerinin eklenmesi anlamına geliyor. Her ne kadar gerektiği şekilde uygulanmasa da, şiddet mağdurlarının bir anlamda güvencesi olan bu Sözleşme’nin yürürlükten kaldırılması şiddet uygulayanları daha da cesaretlendiriyor. Ama asla umutsuz değiliz. Vazgeçmiyoruz! İstanbul Sözleşmesi uygulanana, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana ve özgür bir toplum kurulana kadar mücadelemizden ve birbirimizden vazgeçmiyoruz.