31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden bir hafta geçti ancak AKP’nin itirazı nedeniyle hâlâ kesin sonuçların açıklanmadığı noktalar var. Muş ve Bitlis gibi bazı kentlerde de sonuçlara itirazlar olurken, AKP’nin Diyarbakır’daki 3 ilçe için harekete geçmesi dikkat çekti. HDP’nin kazandığı Iğdır’da ise seçimlerin iptali için İl Seçim Kurulu’na başvuran MHP, ret yanıtı aldı. Cumhur İttifakı’nın MHP’li […]

Her yolu deniyorlar

31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden bir hafta geçti ancak AKP’nin itirazı nedeniyle hâlâ kesin sonuçların açıklanmadığı noktalar var. Muş ve Bitlis gibi bazı kentlerde de sonuçlara itirazlar olurken, AKP’nin Diyarbakır’daki 3 ilçe için harekete geçmesi dikkat çekti. HDP’nin kazandığı Iğdır’da ise seçimlerin iptali için İl Seçim Kurulu’na başvuran MHP, ret yanıtı aldı.

Cumhur İttifakı’nın MHP’li adayı İsa Yaşar Tezel, “İl Seçim Kuruluna yaptığımız sandık bazlı ve seçim iptali başvurusu, reddedildi” dedi. Iğdır’da HDP’nin adayları Yaşar Akkuş ve Eylem Çelik, resmi olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 50.10’unu alarak eş belediye başkanı seçilmişti.

AKP’YE ODUNPAZARI’NDA RET

AKP’nin İl Seçim Kurulu’n itirazı üzerine Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde de oyların yeniden sayılmasına karar verildi. Ancak CHP Eskişehir İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, YSK’nin Odunpazarı’nda oyların yeniden sayılması yönündeki İl Seçim Kurulu kararını iptal ettiği belirtildi.

AKP’den 31 Mart yerel seçimlerinde Diyarbakır’ın Bağlar İlçe Belediye Başkan adayı olan Hüseyin Beyoğlu, Yüksek Seçim Kurulu’na sunulmak üzere İl Seçim Kurulu’na itiraz dilekçesinde bulundu. Beyoğlu, kesin olmayan sonuçlara göre HDP’den Bağlar Belediye Başkanı seçilen Zeyyat Ceylan’ın KHK ile öğretmenlikten ihraç edildiğini ve bu nedenle kendisine mazbata verilmemesi gerektiğini savundu. Beyoğlu, Zeyyat Ceylan yerine seçimlerden ilçede en yüksek ikinci oy alan aday olarak mazbatanın kendisine verilmesini istedi.

Beyoğlu, dilekçesinde Malatya’nın bir ilçe mahallesinde muhtar seçilen Hüseyin Arslan’ın KHK ile ihraç edildiği için kendisine mazbata verilmemesini örnek gösterdi. AKP Diyarbakır yönetiminin Eğil ilçesi için de harekete geçtiği öğrenildi. Kesin olmayan sonuçlara göre HDP’den Eğil Belediye Başkan adayı seçilen Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Mustafa Akkul’un dernek başkanlığından istifa etmediğini savunan yönetim, bu nedenle YSK’ya itirazda bulundu. AKP yönetimi Hazro ilçesi için de çalışma başlattı. Hazro’da kesin olmayan sonuçlara göre HDP’nin adayı Ahmet Çevik Belediye Başkan adayı seçildi. AKP İlçe Başkanlığı’nın itirazı sonucu yeniden yapılan oy sayımlarında fark 300’e kadar indi. İlçe yönetimi, çuvallardaki oy pusulalarının kayıp olduğunu öne sürerek YSK’ya itirazda bulundu.

‘ÖLÜLERE DE OY KULLANDIRILDI’

Öte yandan Mardin’in Yeşilli ilçesinde aralarında ölülerin de olduğu 204 kişinin yerine oy kullanıldığını tespit eden Saadet Partisi, İl Seçim Kurulu’na yapmış olduğu itirazın sonuçlanmasını bekledi. Ancak yapılan itiraz beklenmeden AKP adayı Hayrettin Demir mazbatasını aldı.

Saadet Partisi’nin Yeşilli adayı Enver Sağlam ise birleştirme tutanaklarında tahribat olduğunu belirtirken, sonuç alamamaları durumunda AİHM’e kadar gideceklerini söyledi.