Her zamanki hava harekâtı operasyon gibi sunuluyor!

Seçimler yaklaştıkça bu kez de sınır ötesi operasyon kozunu devreye sokan AKP’nin bu hamlesi hem muhalefet hem de dış basın tarafından tartışılıyor. Operasyonla ilgili hiçbir ayrıntılı bilgi bulunmazken uzmanlar, Türkiye’nin yıllardır rutin olarak düzenlediği hava operasyonlarının yeni bir operasyonmuş gibi sunulduğunu söylüyor.

Anadolu Ajansı’nın Editör Masası programına katılan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Irak’ın kuzeyinde devam eden operasyonların zamanlamasına ilişkin tartışmaya değinerek, talimatın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bir yıl önce verildiğini ve planlamanın başladığını iddia etti.

Bakan Canikli, Kemal Kılıçdaroğlu’nın "Seçim zamanı operasyon yapalım, oyumuz artsın diyorlar" değerlendirmesini de reddetti.

Akar: Dönüş yok
TSK ise, Kuzey Irak’taki operasyonlarda 34 PKK’linin öldürüldüğünü açıkladı. Operasyonu komuta merkezinde takip eden Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve kurmaylarının fotoğrafları da yayımlandı.

Akar, harekatla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu sefer, bu dönemde biz azimle, kararlılıkla tüm terör örgütlerinin, tüm teröristlerin üzerine gitmek suretiyle bunların sonunu getirmekte kararlıyız. TSK, anayasa çerçevesinde ve yasalar doğrultusunda milletinin emrinde ve daima görevinin başındadır" dedi.

Akar, "Ülkemize yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Bundan dönüş yok" diye konuştu.

‘Yıllardır operasyon var’
Dış basın ise Erdoğan’ın Kandil’e harekât başlattıklarını ilan etmesinin, seçim öncesi ‘milliyetçi oyları kazanmak için taktik’ olarak niteledi. İngiliz Financial Times gazetesine konuşan uzmanlar, bölgede bir operasyon yapabilmek için askeri koşulların henüz oluşmadığını söyledi. Uzmanlar, adı geçen yerlere TSK’nin yıllardır hava harekatı yaptığını hatırlatırken, kapsamlı bir kara operasyonunun henüz gündemde gerçekçi biçimde olmadığını kaydetti.