Herkes için koşulsuz ücretsiz sağlık hizmeti sunulmalı

Dr. Ergün DEMİR
Dr. Güray KILIÇ

Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve BAĞ-KUR prim borcunu ödeyemeyip borçlu duruma düşen işsizlerin, okulunu bitirip iş bulamayan gençlerin, siftah yapamayan esnafın sağlık hizmetine erişimi 31 Aralık 2020 tarihine kadar bir yıl uzatıldı.

GSS primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen yaklaşık 5 milyon yurttaşın Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerine erişimi için verilen süre 31 Aralık’ta sona ermişti.

Kamuoyunun yoğun tepkisi sonucu 8 Ocak 2020 tarihinde yayımlanan resmi gazete 2040 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile sağlık hizmetlerinden yararlanma süresi yeniden 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılarak sorun yine geçici çözülmüş oldu. Lütufmuş gibi süre uzatılarak değil, en temel insan hakkı olduğu için süresiz sağlanmalıdır.

AKP iktidarı esnafı iş yapamaz duruma getiriyor, gençlerimizi hem işsiz bırakıyor hem de borçlu çıkarıyor.

İktidar yetkililerinin ifade ettiği gibi sosyoekonomik düzey ve refah değil; aksine insani koşullarda yaşamı sürdürebilmek için yeterli gelire sahip olamama durumu yani yoksulluk giderek artmakta ve vatandaşın ocağında ‘’aş yerine yoksulluk’’ kaynamaktadır.

Yoksulluk ve işsizlik nedeniyle; milyonlarca vatandaş genel sağlık sigortası (GSS) prim borçlarının yeniden yapılandırılarak faizlerinin silinmesine, 12 -18 ay taksitlendirilmesine ve 2 yıl içinde 3 kez ertelenmesine rağmen GSS prim borçlarını ödeyememektedir.

GSS borçlularının sağlık hizmetine erişimi için yararlanma süresini defalarca uzatmak çözüm değildir. Yoksulların kısa vadede GSS prim borçlarının silinmesi için kaynak mevcuttur. Bu kaynak için Genel Sağlık Sigortası fon varlığının kanun emrettiği gibi sadece sağlık hizmeti için kullanılması yeterlidir.

Genel sağlık sigortası fon gelirleri, genel sağlık sigortası kapsamında sağlanan sağlık hizmetlerini karşılamak için yeterli gelmekte ve hatta fazla vermektedir. SGK 2013 ve 2016 yılı Sayıştay denetim raporlarında genel sağlık sigortasından sağlanan ve sağlık hizmetleri dışında başka bir amaçla kullanılmaması gereken genel sağlık sigortası fonunun 5510 ve 5502 sayılı Kanunlara aykırı olarak sosyal sigorta fonu açıklarını kapatmak için kullanıldığı tespit edilmiştir.

herkes-icin-kosulsuz-ucretsiz-saglik-hizmeti-sunulmali-673136-1.

SGK’nın kendi verileri ve Sayıştay denetim raporlarının sonuçları da açıkça ortaya koymaktadır ki primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için yeterli kaynak mevcuttur.

Sosyal Güvenlik Kurumu genel sağlık sigortası fon varlığında kalması ve sağlık hizmetleri için kullanılması gereken kaynağı kanunun açık hükmüne rağmen açıkları kapatmak için sosyal sigorta fonuna aktaracağına, primini ödeyemeyen esnafın, okullarını bitirip iş bulamayan genç işsizlerin sağlık hizmeti alabilmesi için kullanmalıdır.

Kalıcı çözüm için Türkiye’nin gerçeklerine uymayan prime dayalı sağlık sigortacılığına son verilerek GSS’den vazgeçilmelidir. Sağlık harcamaları vergilerden oluşan genel bütçeden karşılanmalı, GSS primi, katılım payı ve ilave ücret uygulamaları kaldırılmalıdır.

cukurda-defineci-avi-540867-1.