ELÇİN YILDIRAL

TOKİ ortaklığında İstanbul Ayazma’da Olimpiyat Stadı’nın hemen yanı başında yeni bir rezidans projesi yükseliyor şu günlerde. Projenin adı, “My World Europe.” 200 dönümlük arazi üzerinde inşa ediliyor. 70 metrekareden başlayan 1+1 dairelerden, 190 metrekareden başlayan 4+1 dairelere kadar seçenekler sunulan projede, ayrıca 10 adet ikiz villa da bulunuyor. Proje bununla da sınırlı değil. 47 mağazada süpermarket, mağaza, kafe ve restoranların yanı sıra spor klübü, SPA, Golf Klübü, Kreş, açık spor sahaları, 3 adet açık yüzme havuzu, kapalı yüzme havuzu, kay kay parkuru, su kaydırakları gibi birçok özellik de bulunuyor.
Böylesine lüks bir projeye imza atan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, rezidansların tanıtımına da bizzat kendisi yapıyor. Televizyon ekranlarında yayınlanan reklâm filminde Ağaoğlu projesini şu sözlerle tanıtıyor: “Ben Ali Ağaoğlu. Burası İstanbul Ayazma. Burada 3100 konutluk yeni bir yaşam merkezi kuruyoruz. Yüzde 87’si yeşil alan olacak. İçinde golf sahası bile olacak. Hep hayal ederdim 10. kattaki evin bahçesi olur mu? Yaptım olacak. Çünkü bu ülkede herkes havuzlu, güzel, kaliteli bir evde oturmayı hak ediyor.”

YOKSULLAR EVSİZKEN, ZENGİNLERE VİLLA
Şimdilerde rezidans temelinin atıldığı bu arazide ise bir zamanlar “Kentsel Dönüşüm” kapsamında evleri yıkılan Ayazmalılar yaşıyordu. Evleri üç yıl önce yıkıldı. Ardından kendilerine TOKİ konutlarında hak sahibi olamayacakları söylendi. Evsiz kalmıştı Ayazmalılar. Bu nedenle de yıkılan gecekondularının üzerinde sığınabilecekleri barakalar kurdular. Bu barakalarda iki sene, yağmur, çamur, kar, fırtına demeden hakları için mücadele ettiler. Sonunda TOKİ konutlarında hak sahibi olmayı başardılar. İnşaat bitene kadar da geçici konutlara yerleştirildiler. Bir yıllık kira paraları da ödendi. Bir yıl dolduğunda ise söz verilen evler hala ortada yoktu. Üstelik kira yardımı da kesilmişti. Bu süreçte arazi de çoktan Ağaoğlu’na verilmişti. Son çare olarak Küçükçekmece Belediyesi önünde oturma eylemi yapmaya karar verdi Ayazmalılar. Altı aydır her hafta sonu belediye önünde bir araya geliyorlar. Kimi zaman polis ve zabıtalar tarafından tartaklanıyor, çoğu zaman dertlerini anlatacak muhatap bulamıyorlar. Yaşanan bu süreci Ağaoğlu Şirketi’nin Basın Danışmanı’na sorduğumuzda aldığımız yanıt ise şu oldu: “Biz yasal olarak bu araziyi TOKİ’den aldık. Muhatap biz değiliz.”

“EVLERİMİZ A¼AO¼LU’NA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ”
“Bizleri hem evlerimizden ettiler hem de borçlandırdılar” diyen “Kentsel Dönüşüm” mağduru Kasım Aydın, arazinin Ağaoğlu’na peşkeş çekildiğini söyledi. Yeni konut projesinin yüzde 30 hissesinin TOKİ’ye ait olduğunu belirten Aydın, “Bu konutlarda 1+1 daireler 204 bin TL’ye, 3+1 daireler ise 204 bin TL’ye satılacak.  Oysa bir dairenin maliyeti 40 bin TL. Şantiyedeki görevlilerle görüştüğümüzde bize ‘Sizi evlerinizden eden biz değiliz. Gidin belediyeyle görüşün. Siz hazine arazisini işgal ediyordunuz’ diyorlar. Peki, Ağaoğlu hangi araziyi işgal ediyor? Üstelik bu arazi için beş kuruş para bile vermediler” diye konuştu. TOKİ yetkililerine ve Ağaoğlu’na seslenen Aydın, “Vicdanları var mı bilmiyorum, ama yine de sesleniyorum. Ellerini vicdanlarına koyup haklarımızı korusunlar” dedi.

“AKP’DEN TAM DESTEK”
Bir diğer mağdur Barış Turan ise bu arazinin AKP tarafından desteklenen bir inşaat şirketine verileceğini zaten bildiklerini belirterek, Ağaoğlu’nun inşaat sektöründe bir isim olduğunu söyledi. Temel aşamasında bile dairelerin satıldığını aktaran Turan şunları söyledi:  “Bir zamanlar bizim yaşadığımız evlerin arazi üzerine şimdi lüks havuzlu konutlar yapılıyor. Bizler ise hala evsiziz. Üstelik TOKİ bizden peşinat olarak 15 bin TL istiyor. Ama A Milli Basketbol takımı oyuncularına Ağaoğlu konutlarından ücretsiz daire veriliyor. Bu duruma sadece gülüyorum."
‘İNSAN YERİNE KONMUYORUZ’
Evi yıkılan Adil Olgaç da, arazinin fakirden alınıp zengine verildiğini söyledi. “Bu araziyi bizim gibi yoksullar için değerlendirecek değillerdi ya” diyen Olgaç,  insan yerine konulmadıklarından yakındı. Peşinatsız konut istediklerini dile getiren Olgaç, “TOKİ konutlar için çekiliş yapıyor. Bu göstermelik bir çekiliş. Çünkü hiçbirimizin 15 bin TL peşinat ödeyebilecek durumu yok” diye konuştu.

Bir ‘Kentsel Aklama’ Hikâyesi: Ağaoğlu My World Europe…
Başrollerde: Ali Ağaoğlu, TOKI, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, 12 Dev Adam ve 18 Yoksul Aile…
Önce prim şampiyonu olmuş Basketbol Milli Takımı`na başarılarından dolayı yeni yapacağı kapalı sitede birer daire vereceğini açıkladı. Sonra gündemin Tophane olayı ile meşgul olduğu bir Cumartesi sabahı, bütün büyük gazetelerde “istikbal gök(delen)lerdedir” der gibi gözlerini kısarak bakan ve “Bu ülkede herkes iyi yaşamayı hak ediyor” özlü sözüyle, kendisini şürmanşetten gördük...
...Bütün bu reklamların reklam kokan hareketler olduğunu, bir reklamla nasıl da iki kuş vurulabileceğini hemen akabindeki günlerde basından öğrenme şansımız oldu.  Ali Ağaoğlu, kendi şirketinin reklam filminde oynadığı için tam 1 milyon dolar ücret almıştı ve  bu parayı eğitime bağışlayacaktı ve evet bu eli açıklık onu bir kere daha gazetelerin ön sayfalarına taşımıştı..
Karşımızda ciddi bir sosyal sorumluluk eylemliliği içinde bir müteahid mi, yoksa bu işte bir iş mi vardı? (Yaşar Adanalı’nın mutlukent.wordpress.com sitesindeki yazısından kısa bir alıntıdır)