Herson’da referandum

Dış Haberler Servisi

Ukrayna işgali 70 günü aşkın bir süredir devam ederken Rusya’nın kontrolünde bulunan Herson'daki Rus yanlısı yetkililer referandum istedi. Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "Bu bölgeyi de Rusya'ya dahil edin" çağrısında bulunmaya hazırlanan Moskova yanlısı yetkililerin çağrısı TASS haber ajansı tarafından servis edildi.

Rusya 24 Şubat’ta Ukrayna’yı “özel askeri operasyon” adını verdiği bir adımla işgal etmiş ve Nisan ayında Karadeniz kenarındaki Herson bölgesinin kontrolünün tamamen ele geçirildiği açıklanmıştı. Bu bölge Kırım ve Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında karadan bir köprü oluşturmasından dolayı Rusya için stratejik önem taşıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Ukrayna'daki savaşta koydukları hedeflerin son derece açık olduğunun altını çizdi. Umman’ın başkenti Maskat’ta düzenlediği basın toplantısında Lavrov, “Avrupa’da savaş çıkması ihtimali konusunda endişeliyseniz, bunun asla bizim istediğimiz bir şey olmadığını bilmelisiniz” dedi. Rus bakan, Kiev yönetimi tarafından yok edilme tehdidi altında bulunduğunu iddia ettiği Donbass’ta Rus ve Rusça konuşan nüfusun haklarının ihlal edilmesini önlemek, Batı'nın Ukrayna topraklarında Rusya için askeri tehditler oluşturacak bir köprü başı kurmasının önüne geçmek istediklerini vurguladı.