Ruslar, Federasyon’a bağlı bir bölgenin başkentini kaybetti. Rus kamuoyu bu haberi hazmetmekte sorun yaşayacak. Kiev ise kanatlarını güvence altına aldı.

Herson’dan neden çekildiler?
Ukraynalılar, Herson’daki Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi. (Fotoğraf: AA)

Pepe ESCOBAR

Herson'dan çekilmenin ilanı Rusya Federasyonu'nun 1991'den bu yana yaşadığı en kasvetli günlerden birinin işaretçisi olabilir. Sol yakada bir savunma hattı kurmak için Dinyeper'in sağ yakasını terk etmek, askeri açıdan mantıklı olabilir. Armageddon göreve geldiği ilk günden beri bunun kaçınılmaz olabileceğini ima etmişti. Herson, satranç tahtasında olduğu gibi, Dinyeper'in "yanlış" tarafında. Herson sakinleri -toplam 115 bin kişi- sağ yakadan tahliye edildi.

SİYASİ FELAKET

General Armageddon bunun birkaç nedenden ötürü kaçınılmaz olduğunu biliyordu: İlk Özel Askeri Operasyon (SMO) planları suya düştükten sonra seferberlik uygulanmaması; Ukrayna'nın köprüleri, feribotları, dubaları ve iskeleleri üç ay boyunca metodik bir şekilde vurmasıyla tamamladığı Dinyeper üzerindeki stratejik köprülerin yıkılması, Herson'un kuzeyinde ya da batısında taarruz için ikinci bir köprübaşının olmaması bu nedenler arasındaydı. Ve en önemli neden: NATO'nun savaşı fiilen yönetmesi ile muazzam silahlanma, Batı'nın iletişim ve komuta kontrolde muazzam üstünlüğüne dönüştü. Sonuç olarak, Herson'dan çekilme, nispeten küçük bir taktik kayıp olabilir. Ancak siyasi açıdan tam bir felaket, yıkıcı bir utanç kaynağıdır. Herson bir Rus şehri. Ruslar, Federasyon'a bağlı yepyeni bir bölgenin başkentini -geçici de olsa- kaybetmiştir. Rus kamuoyu bu haberi hazmetmekte büyük sorunlar yaşayacaktır. Kiev kanatlarını güvence altına aldı ve Donbass'a karşı harekete geçmek için güçlerini sahaya sürebilir. Kolektif Batı tarafından silahlanma büyük bir ivme kazanır. Füze sistemi HIMARS artık potansiyel olarak Kırım'daki hedefleri vurabilir.

Rusya'nın imajı ciddi şekilde zedeleniyor; sonuçta bu hamle Rus topraklarını terk etmek anlamına gelirken, Ukrayna'nın seri savaş suçları anında ana "anlatıdan" kayboluyor. En azından, Rusların uzun zaman önce Dinyeper'in batı yakasındaki önemli stratejik avantaja sahip köprübaşını güçlendirmesi gerekiyordu. Yine de Ruslar baraj bombardımanı tehdidini aylarca görmezden geldi. Bu berbat bir planlamanın göstergesidir. Şimdi Rus kuvvetleri Herson'u yeniden fethetmek zorunda kalacak. Buna paralel olarak cephe hatlarını istikrara kavuşturmak, kesin sınırlar çizmek ve ardından Ukrayna saldırılarını müzakere ya da halı bombardımanı yoluyla tamamen "askersizleştirmek" için çaba sarf etmek de yeni görevleri arasında olacak. Bir dizi NATO istihbaratçısının General Armageddon'un hamlesinden kuşku duyduğu oldukça açık: Bunu ayrıntılı bir tuzak ya da bir Fransız askeri analistin deyimiyle "büyük bir aldatma operasyonu" olarak görüyorlar.

Yani, Amerikan pop kültürünün yıkıcı klasiği Twin Peaks'ten alıntı yapacak olursak, "baykuşlar göründükleri gibi değiller." Eğer durum buysa, General Armageddon Ukrayna'nın ikmal hatlarını ciddi şekilde zorlayıp açığa çıkmaya ikna ederek ardından büyük bir hindi avına girişmek isteyecektir.

ANLAŞMA SANATI

Jake Sullivan ve Patrushev arasında bir tür anlaşma yapılmış gibi görünüyor. Kiev'deki havalı 5. Kol muhbirlerine erişimi olanlar dahil hiç kimse ayrıntıları bilmiyor. Ama evet, anlaşmaya Herson da dahil gibi görünüyor. Rusya Donbass'ı elinde tutacak ama Harkov ve Odessa'ya doğru ilerlemeyecek. Ve NATO'nun genişlemesi kesinlikle dondurulacak. Minimalist bir anlaşma. Bu da Patrushev'in neden Herson geri çekilmesinin açıklanmasıyla eş zamanlı olarak Tahran uçağına binip İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani ile oldukça rahat bir şekilde çok önemli stratejik ortaklık işlerini halledebildiğini açıklıyor. Anlaşma, Maria Zakharova'nın "müzakerelere hazırız" açıklamasının içine monte edilmiş "sır" da olabilir.

Ruslar Dinyeper kıyısından yönetilen bir çekilme ile ayrılacak. Bu da görüşmeler olmadan mümkün olamaz. Arka kanal diplomasisi haftalardır devam ediyor. Elçi durumunda olan ülke Suudi Arabistan. ABD'nin amacı, kısa vadede, İstanbul/Riyad'ın da dahil olduğu bir tür Minsk 3 anlaşmasına varmak. Kimse “kola soytarısı” Zelenskiy'e en ufak bir ilgi göstermiyor. Sullivan Kiev'e bir tür oldubitti sunmak için gitti. Bu teze göre Dinyeper müzakere edilerek kararlaştırılmış cephe hattı olacak. Zaporijye'den elektrik alacak Kiev'in Zaporijye, Donetsk ve Lugansk'ta dondurulmuş bir temas hattını kabul etmesi ve dolayısıyla altyapıyı bombalamayı bırakması gerekecekti. ABD, Ukrayna'yı "yeniden inşa etmek" için 50 milyar dolarlık bir kredi sağlayıp el konulan Rus varlıklarının bir kısmını tedarik edecekti. Kiev modern hava savunma sistemleri alacaktı. Moskova'nın bu hükümlerin hiçbirini kabul etmeyeceğine şüphe yok. Tüm bunların, Demokratlar’ın tam olarak kaybetmediği ABD seçimlerinin sonucuyla aynı zamana denk geldiğine dikkat edin.

ABD NİYE ÇARESİZ?

Jake Sullivan, sıfır stratejik geçmişe sahip bir avukat ve Hillary Clinton için kampanya yürütmekten ibaret bir "deneyimi" var. Patruşev onu kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve gece atıştırması olarak yiyebilir ve her şeyi belli belirsiz "kabul edebilir". Peki, Amerikalılar neden bir anlaşma önerecek kadar çaresiz? Çünkü General Kış'ın gelişiyle birlikte Rusya'nın bir sonraki hamlesinin, savaşı Moskova açısından kesin olarak kazanma kapasitesine sahip olduğunu hissediyor olabilirler. Bu, Belarus'tan aşağıya doğru uzun bir ok hamlesiyle Polonya sınırının kapatılmasını da içerecektir. Silah ikmal hatlarının kesilmesiyle Kiev'in kaderi belirlenmiş olacak. Anlaşma olsun ya da olmasın, General Kış şehre geliyor.

BirGün Çeviri Kolektifi tarafından Information Clearing House’tan kısaltılarak çevrilmiştir.