Turkuaz Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından Antalya Sülekler Yaylası sınırına açılmak istenen kömür madenine köylüler karşı çıktı. Köy kahvesinde toplantı yapan Sülekler köylüleri “Kömür madeni vişne bahçelerini yok edecek, hayvancılığa zarar verecek, suları yok edecek” dedi

HES’e izin vermediler şimdi sıra kömür madeninde

Anıl Varlı

Köylerine HES yaptırmayan Sülekler köylüleri, bu kez de Sülekler Yaylası sınırına açılmak istenen kömür madenine hayır diyerek köy kahvesinde toplantı yaptı.

Turkuaz Kömür İşletmeleri Aş. tarafından Antalya Korkuteli ilçesi, Dereköy yaylası Dökük mevkii’nde yapılmak istenen kömür madenine karşı yapılan toplantıda konuşan Sülekler Muhtarı Hakkı Horzum “Yaylamızın sınırında açılacak kömür madeni sulara zarar verecek” dedi. İklim krizi nedeniyle bölgede su kaynaklarının azaldığını da hatırlatan Horzum “Su kaynaklarımız mutlaka korunmalı” şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan Dereköy köylüleri ve A Platformu da hep birlikte kömür madenine karşı mücadele vereceklerini belirterek, “Tarım ve hayvancılık merkezi yaylalarımızın tam ortasında kömür madeni istemiyoruz” dedi. A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz de “Sülekler köylüleriyle daha önce birlik olduk, HES yaptırmadık, yine birlik olup kömür madeni açtırmayacağız” dedi. Sülekler Köylüleri konuyu dilekçelerle tüm resmi kurumlara iletme kararı aldı.

VİŞNE BAHÇELERİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Sülekler Yaylasında, Sülekler köylülerinin 4000 (dört bin dönüm) tarım arazisi bulunuyor. Yayla 2000 dönümü vişne bahçeleriyle kaplı. Köylüler gelirlerini vişne bahçelerinden sağlıyor.

Kömür madeni açılmak istenen alanın batısında ise Yağca Yaylası ve Yağca köylülerinin 1500 dönümlük tarım arazisi bulunuyor. Buradaki vişne bahçeleri de köylülerin gelir kaynağı. Kömür madeni açılmak istenen bölge, 4 köy yaylasının tarım arazilerinin tam ortasında bulunuyor. Bölgenin çok rüzgârlı olması nedeniyle, açık kömür madenciliğinde ortaya çıkacak hem toz, hem de kömür tozunun etrafa yayılacak olmasından dolayı köylüler meyve tarımını olumsuz etkilemesini istemiyor ve kömür madeninin açılmasına karşı çıkıyor.

Sülekler köylüleri yayla çevresindeki meralarda küçükbaş hayvancılık da yaptığı için kömür madeninin hayvancılığa zarar vermesini istemiyor.

SU KAYNAKLARINI TEHDİT EDİYOR

Tıpkı Dereköy gibi Sülekler Köyünün de ana su kaynağı olan Korkuteli Çayını besleyen, Menevşelik su kaynakları üzerinde kömür madeni açılamasına karşı çıkıyor. Yayla Mevkii’nde, Menevşelik su kaynağı Korkuteli Çayına katılarak Sülekler köyünden geçiyor ve Sülekler Köyü meyve bahçelerini suluyor.

Sülekler Köy merkezindeki 5 bin dönümlük tarlalar tümüyle meyve bahçeleriyle kaplı. Menevişlik su kaynakları bu nedenle köy için hayati önemde. İklim krizi nedeniyle bölgedeki su kaynaklarının debisinde ciddi azalış söz konusu. 1980 yılında saniyede 1000 litre su çıkarken, şimdi 433 litre su çıkıyor.