HES’i mahkeme de durduramıyor

Anıl VARLI

Daha önce iptal edilen proje için yeni başvuru yaparak faaliyete başlayan Hanlı HES projesinin davası yarın görülecek. Avukat Halis Yıldırım, “Bu dosya hukukun zerresinin kalmadığını gösteriyor” dedi.

Artvin’de valilik, Şavşat’ta ise kaymakamlık yapmış olan Akyurt’a ait Akyurt Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapımına Şavşat’ta başlanan Hanlı HES projesi için ÇED olumlu kararı verilmişti. Kararı yargıya taşıyan bölge halkı, Rize İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Dava kapsamında bölgede bilirkişi keşfi yapıldı. Keşfin ardından hazırlanan bilirkişi raporunda, projenin bölgeye büyük zararlar verileceğine dikkat kesti. Mahkeme de, bölgede ağaç katliamına neden olan projeye ilişkin ÇED olumlu kararını iptal etmişti.

Temyiz yoluna başvuran şirket kararı Danıştay’a taşıdı. Bunun üzerine devreye giren Danıştay 6. Dairesi, 28 köyü ilgilendiren Hanlı HES projesinin ÇED olumlu kararının iptalini onadı. Bu kararla projenin iptali kesinleşmiş oldu.

Rize İdare Mahkemesi’nin iptal kararının ardından yeni bir başvuru yapan şirkete, proje için bir kez daha ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Daha önce iptal edilen projenin kapasitesini artırarak ÇED’ten muaf tutuldu. Karar bölge halkı tarafından yeniden yargıya taşındı. Mahkeme bilirkişi keşfine karar verdi. Eski heyetten 4 kişinin de bulunduğu bilirkişiler bu kez bölge halkının aleyhine rapor hazırladı. Proje için hazırlanan iki farklı rapor hazırlayan bilirkişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. İkinci kez açılan davanın duruşması yarın Rize İdare Mahkemesi’nde görülecek. Usulden reddedilmesi gereken bir dava olduğunu belirten Avukat Yıldırım, “Şirket hem hukuku dolanarak hem de onun hukuksuz desteğini alarak HES’i yaparak bitirdi ve faaliyete başladı. Verdiğimiz hukuki ve fiili meşru mücadeleyle bu HES’i iptal ettireceğiz” dedi.