HES projesi için verilen ÇED olumlu kararının revizyon projesi için de geçerli olmasını Danıştay reddetti. Danıştay, Artvin’deki projelerin jeolojik tehlikelerine dikkat çekti

HES’ler jeolojik yapı gereği tüm ili tehdit ediyor

Gökay BAŞCAN

Artvin’in Borçka ilçesi Aralık Deresi üzerinde kurulması planlanan ‘Taşköprü Regülatörü ve HES projesi’ için verilen çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının ‘Taşköprü Regülatörü ve HES Proje Revizyonu’ içinde geçerli olmasını Danıştay 6. Dairesi hukuka aykırı buldu.

Borçka’da, Taşköprü HES Enerji Yatırımları Üretim ve Ticaret A.Ş tarafından yapılmak istenen hidroelektrik (HES) projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verildi. Şirket, projede revizyona giderek bakanlığa bildirdi. Bakanlığa bağlı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, ÇED olumlu kararının revizyona uğrayan proje içinde geçerli olduğu kararını verdi. 2012’de başlayan ÇED süreci boyunca şirket Aralık Deresi’ni kuruttu.

Projede bir çok değişiklik yapıldığına dikkat çeken bölge halkı kararı Rize İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme bölge halkının itirazlarını reddetmesinin ardından karar Danıştay 6. Dairesi’ne taşındı. Danıştay, temyiz kararını kabul ederek ÇED olumlu kararının bozulmasına karar verdi.

HEYETTE HİDROBİYOLOG YOK

Bilirkişinin raporuna atıfta bulunan Danıştay, can suyu miktarının yeterli olup olmadığına, gölün kuruma tehlikesine ilişkin eksiklik olduğuna çekti. Konusunda uzman kişilerin olması gerektiğine dikkat çeken Danıştay, heyette hidrobiyolog olmadığını belirtti.

Yine bölgenin jeolojik incelemesinin şartlara uygun yapılmadığı ifade edilen raporda, bölgenin heyelan ve sel baskını riski altında olduğu belirtildi. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Yörenin çok eğimli topoğrafik yapısı, ana kaya üzerinde tamamen ayrışmış killi zemin veya yamaç molozundan oluşan jeolojik yapı, meteorolojik ve iklimsel yapısı, heyelan ve sel olaylarının sıklıkla yaşanmasına neden olabilir.”

TEHLİKE ARTVİN GENELİ

Davanın Avukatı Halis Yıldırım, Danıştay’ın kararında diğer projelere ve davalara emsal olacak bir ayrıntıya dikkat çekildiğini belirtti. Artvin bölgesine ilişkin sel ve heyelan riskinin çok fazla olduğunu belirten Yıldırım, “Danıştay, başka bir dosyaya atıfta bulunarak bunu bir kez daha vurgulamıştır. Bölgede yapılan ağaç kıyımları sel taşkınlarının ve heyelanlarının artmasına neden oldu. Lokal olarak bu bölge değil, Artvin’in geneli bu tehlike altındadır” dedi.