HES talanı yargı kararı dinlemiyor

Gökay BAŞCAN

Artvin Şavşat’ta eski Artvin Valisi Seyahattin Akyurt’un şirketine ait HES projesi için verilen ÇED olumlu kararının iptali, Danıştay tarafından onandı. Ancak bu karar talanı durdurmaya yetmedi. İkinci kez ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alan şirket inşaata başladı.

DANIŞTAY ONADI

Artvin’de valilik, Şavşat’ta ise kaymakamlık yapmış olan Akyurt’a ait Akyurt Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapımına başlanan Hanlı HES projesi için ÇED olumlu kararı verilmişti. Kararı yargıya taşıyan bölge halkı, Rize İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkeme, bölgede ağaç katliamına neden olan projeye ilişkin ÇED olumlu kararını iptal etmişti.

Temyiz yoluna başvuran şirket kararı Danıştay’a taşıdı. Bunun üzerine devreye giren Danıştay 6. Dairesi, 28 köyü ilgilendiren Hanlı HES projesinin ÇED olumlu kararının iptalini onadı. Bu kararla projenin iptali kesinleşmiş oldu.

BİR PROJE, İKİ KARAR

Rize İdare Mahkemesi’nin iptal kararının ardından yeni bir başvuru yapan şirkete, proje için bir kez daha ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi.

Bu kararı da yargıya taşıdıklarını belirten Avukat Halis Yıldırım, yürütmeyi durdurma taleplerinin reddedildiğine dikkat çekti. Yıldırım, “ÇED olumlu kararının iptalinin ardından böyle bir karar verilmesi, hukuka olan inancı zedeliyor” dedi.

HUKUKA UYGUN MU OLDU?

Yıldırım, “Bu proje ile ilgili mahkeme, hukuka ve mevzuata aykırılık kararı vermişken ve mahkeme kararında belirtilen aykırılıklar ortada dururken; aynı coğrafyada, aynı derede, yine 28 köyün kadim su kullanım hakkı hesaplanmadan hazırlanmış proje, sırf 10 megavat altında olduğu için hukuka ve mevzuata uygun hale mi gelecek?” diye sordu.

İPTAL ETTİRECEĞİZ

Son alınan kararla projenin yapımına başlandığını belirten Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: “Yargı kararıyla oradaki hukuksuzluk kesin olarak saptanmış oldu. Ancak şirket şu an hukuksuz çalışıyor. Verdiğimiz mücadeleyle projeyi tamamen iptal ettireceğiz.”