Krizlerle başa çıkamayan iktidar uzatmaları oynuyor. Erdoğan’ın ‘gidici’ olduğunun farkına vardığına vurgu yapan CHP’li Toprak, “Erdoğan, kendisinden sonrası için koruma kalkanı oluşturma çabasında” diyor.

Hesap verme kaygısı artıyor
Fotoğraf: Depo Photos

Ülkedeki kriz her geçen gün derinleşirken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan çıkış yolu arıyor. Kamuoyu yoklamaları Cumhur İttifakı’nın toplam oy oranının yüzde 30 ile 35 arasına sıkıştığını gösteriyor. Muhalefet cephesi ise hatırı sayılır tüm anketlerde önde görülüyor. Üstelik çöküşün yansıması sadece anketlerde değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat katıldığı açılış törenlerinde, mitinglerde, ortak yayınlarda da görülüyor. Kürsülerden yeni ‘müjde’ler veren Erdoğan, toplama kalabalıklarda istediği heyecanı uyandıramıyor. Üstelik yapılan her hamle muhalefet tarafından rahatlıkla karşılanabiliyor. Topu göğsünde yumuşatan muhalefet, ekonomik sorunlara odaklandıkça Saray yönetimini daha fazla köşeye sıkıştırıyor. Morali düşük, kendi kampanyaları için dahi organize olmayı başaramayan, dağınık bir görüntü veren iktidar mevcut durumda uzatmaları oynuyor.

Son birkaç ayda yaşananlar bile iktidar cephesindeki paniği anlamaya yeter. İçeriden gelen eleştirilerin dozu gün geçtikçe artıyor. İktidarın en küçük ortaklarından Doğu Perinçek bile Erdoğan’ın üçüncü kez aday olamayacağı yönünde açıklamalarıyla gemiyi terk etmeye hazırlandığının sinyalini geçen hafta vermişti. Yandaş gazete ve televizyonların attığı manşetler ve birbirilerini hedef alan çıkışları da dikkate değer.

İçerdeki kavga yeni olmadığı gibi bir süredir pek çok isim yeni döneme göre pozisyon almaya çalışıyor. iktidarı bir arada tutan tek unsur hala Erdoğan. Ancak Erdoğan’ın da gidici olduğunu kabul etmeye başladığı yönünde yorumlar yapılıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı Erdoğan Toprak, haftalık yayımladığı siyaset değerlendirme raporunda Sayıştay başsavcılığına AKP’den aday adayı olan bir ismin getirilmesini eleştirdi. Toprak, “Erdoğan, kendisinden sonrasına dönük koruma kalkanı için zemin hazırlıyor” dedi. Sayıştay başsavcılığına Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Altıntaş’ın atanması tepki çekmeye devam ediyor. Altıntaş, 2011’de AKP’den milletvekili aday adayı olmuştu.

Atamaya ilişkin görüşlerini aktaran CHP’li Toprak, Erdoğan’ın kendisi ve partisinin bu hamleyle ‘gidici’ olduğunu kabul ettiğini söyledi. Toprak’a göre Erdoğan, kendisinden sonrası için koruma kalkanı oluşturma planları yapıyor. Atamanın Sayıştay’a gölge düşüreceğini belirten Toprak şunları kaydetti: “Hesap verme kaygısı içinde torba yasalarla, yasa değişikliği zırhlarıyla, Sayıştay başsavcılığına ‘mutemet adam’ atamalarıyla, mümkün olduğunca kendilerini güvenceye almaya çabalıyorlar.”

YALAN HABERİN MERKEZİ İKTİDAR

İletişim Başkanlığı’nın bünyesinde Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) kurulduğunu da hatırlatan CHP’li Erdoğan Toprak, iktidarı yalan haberin pazarlayıcısı olduğunu vurguladı. ‘Sansür yasası’nın yeni döneme kaldığını hatırlatan Toprak, Erdoğan’ın mitinglerindeki konuşmalarında verdiği hatalı bilgilerle dezenformasyonda önde olduğunu savundu. Toprak, ‘Kabataş yalanı’ olarak tarihe geçen örnekleri hatırlatarak “Tek merkezden atılan manşetlerdeki dezenformasyona engel olmak kanımca kurulan DMM’nin öncelikli görevi olmalıdır” dedi.