Hessen Türk Veliler Birliği'nin Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Feldmann görüşmesinde eğitimde iki dilliliğin ve kültürlerarası yeterliliğin, teşvik edilmesi, takdir edilmesi ve görülmesi gereken güçlü yönler olduğu belirtildi.

Hessen Türk Veliler Birliği'nden Frankfurt Belediye Başkanı Feldmann'a ziyaret: İki dillilik teşvik edilmeli

BİRGÜN / FRANKFURT

Almanya'da bütün öğenciler için eğitimde fırsat eşitliği isteyen Hessen Türk Aile Birliği (TEB) çalışmalarına destek için Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann ile görüştü. Feldmann'ı makamında ziyaret eden TEB Başkanı Hatice Bektaş Alpsar, yönetim kurulu üyeleri Seyhan Gökkaya, Nebahat Kösali-Kündaş ve Gülcan Aygün, ana dilde seçmeli derslere ek olarak Türkçe'nin ikinci veya üçüncü yabancı dil olarak okutulması, İslam din dersi, pandeminin okul çocukları için neden olduğu dezavantajların telafisi ve çok dillilikle bağlantılı öğretim materyallerinin ve eğitim kurumlarının uyarlanmasıyla ilgili olası bir reform konusunda görüşlerini dile getirdiler.

Görüşmede çok dillilik ile kültürlerarası yeterliliğin önemi vurgulanarak daha çok öne çıkarılması gerektiği belirtildi.

GENÇLERİ TEŞVİK ETMEK İSTİYORUM

Peter Feldmann da konuyla ilgili, "Herkes için eğitim birinci öncelik olmalıdır. Bunu destekliyorum ve bu benim politikamın önemli bir noktası. Nereden geldiğine ve hangi geçmişe sahip olduğuna bakılmaksızın herkese eğitimin yolunu açmak benim için çok önemli. Bu nedenle ebevnlerin bu konuda inisiyatif alıp destek ve değişim istemeleri memnuniyet verici” görüşüne yer verdi. "Göçmen kökenli insanların yetiştirilme tarzları ve ilgi alanları her iki kültürden de etkileniyor ve şekilleniyor. Kültürlerarası yetkinlik gelişiyor. Bu teşvik edilmesi ve her şeyden önce takdir edilmesi ve görülmesi gereken bir güç” diyen Feldmann bundan şehrin, toplumun ve iş yerlerinin yararlandığını söyledi. Peter Feldmann, "Uluslararası ve kozmopolit şehrimizde tam olarak bu yetkinliğe ihtiyacımız var. Bu bizi güçlendirir ve çeşitli topluluklarımızı şekillendirir. Hem ebeveynleri, hem de gençleri, kimliklerinin bu önemli kısmından yararlanmaya teşvik etmek istiyorum” diye konuştu

KÖKEN EĞİTİMDE EŞİTLİĞE ENGEL OLAMAZ

Frankfurt Belediyesi'nden yapılan açıklamada da farklı bir kültürel kökenin, çocukların eğitim almasına engel olmaması gerektiği vurgulandı. Ancak ülkede gerçeğin genellikle farklı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Eşit ve adil eğitim fırsatlarına giden yolu açmak, bir yandan politikacıların görevidir, ancak kurumlar ve inisiyatifler de burada şikayetlerin ve sorunların tanınması ve çözülmesinde yardımcı olabilir ve destek olabilir" denildi. Açıklamada bu konuda çalışmanın okul öncesinde başlaması gerektiği de vurgulandı.