Heybeliada’daki devir iddialarına tepki: Geri dönülemez tahribat yaratacak

Heybeliada’nın 1. derece sit alanı olan 200 bin metrekarelik Çam Limanı ile 94 yıllık Sanatoryum’un, Diyanet İşleri’ne tahsis edilmek istenmesine yönelik tepkiler sürüyor. Adalar Savunması, “Adalar bütününden kopartmaya yönelik tüm proje ve arayışlara son verilmesini istiyoruz” derken, HDP’li Kerestecioğlu konuyu Meclis’e taşıdı.

‘Kamuya tahsis edilmeli’
İddiaların tüm Adalıları kaygılandırdığını vurgulayan Adalar Savunması, şu açıklamada bulundu:
“Adalılar ve doğa savunucuları olarak Heybeliada Sanatoryum binalarının ve arazisinin yeniden kamuya ait bir sağlık tesisi olarak kamuya tahsis edilmesini istiyoruz. Çam Limanı bölgesinin Adalı gençlerin yüzme, bisiklet, kürek, yürüyüş gibi doğal sit alanı korumasıyla uyumlu sportif amaçlarına tahsis edilerek, doğal sit alanı yaklaşımı içinde korunmasını bekliyoruz. Adalar’ın doğal, tarihi ve kültürel yaşam alanlarını parça parça özel ya da kamusal projelerle Adalar bütününden kopartmaya yönelik tüm proje ve arayışlara son verilmesini istiyoruz.”

İmara açılacak mı?
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da, iddialara ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi. Kerestecioğlu Oktay’a, “Çam Limanı ve Sanatoryumun Diyanet Vakfı’na devredileceği doğru mudur?” ve “Sit alanı olan bölgenin Diyanet İşleri Başkanlığına devriyle bölge imara mı açılacaktır?” sorularını yöneltti.