Sinop Nükleer Güç Santralı’na ilişkin dün bölgede gerçekleştirilen bilirkişi incelemesine yurttaşlar tepkili. Alanın 10 km olduğunun altını çizen NKP Dönem Sözcüsü Konukçu, incelemenin yalnızca bir buçuk saat sürdüğünü kaydetti.

Heyet incelemesi taraflı

Haber Merkezi

Sinop İnceburun mevkiinde yapılması planlanan Sinop Nükleer Güç Santralı’na karşı açılan davalar sonucu dün bölgede bilirkişi keşfi gerçekleşti. Bilirkişi heyetinde yer alan ‘tanıdık’ isimlere itiraz eden yurttaşlar, incelemenin yalnızca bir buçuk saat sürdüğüne dikkat çekti.

Bölgenin 10 kilometrelik bir alan olduğuna vurgu yapan Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Dönem Sözcüsü Kayhan Konukçu, “Alanda da bir iki noktaya bakıp ayrıldılar. 10 km’lik alan. Bu alandaki keşfi 1 saatte bitirme imkânları yok” diyerek tepki gösterdi.

MAHKEME DE HEYET DE TARAFLI

Mücadeleye devam edeceklerini belirten Konukçu, “Keşif hukuksuz ve taraflı bu nedenle de keşif alanına gitmedik. Tavır almıştık. Bu keşif taraflıdır diye. Alan etrafında gidilmesi gezilmesi gereken yerleri yazmıştık. Mahkeme bilirkişiye bırakmış. Bu da zaten mahkemenin taraflı olduğunu gösteriyor” dedi.

NE OLMUŞTU?

‘Sinop Nükleer Güç Santralı Projesi’ için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararına karşı açılan davalar sonucunda 15 kişilik bilirkişi heyeti belirlendi. 15 kişilik heyette yer alan isimlerin bazıları Akkuyu Nükleer Güç Santralı ve Kanal İstanbul projelerinde de bilirkişilik yapan ‘tanıdık’ isimler. Heyette yer alan bir isim de iktidara yakınlığıyla bilinen ‘1071 Akademisyen’ içerisinde. Ayrıca listede, öğrencileri tehdit ettiği iddia edilen bir akademisyen de var. Heyette yer alan isimler dolayısıyla karara şimdiden gölge düştüğünü vurgulayan yurttaşlar ise duruma tepkili. Yurttaşlar, heyete itiraz etti. Ardından mahkeme tarafından itirazları reddedilen yurttaşlar, mahkemenin tarafsızlığından şüpheye düştüklerini belirterek bu defa da reddi hâkim talebinde bulundu.