Rekor kur artışlarıyla mücadele eden resim ve heykel sanatı ciddi bir yıkımla karşı karşıya. Zammın yüzde 100’e ulaştığını belirten sanatçılar, “Sanatı yok etmeye çalışan bir devletle karşı karşıyayız. Kendi imkânlarımızla ayakta kalmaya çalışıyoruz” diyor.

Heykeller de kur engeline takıldı

Işıl ÇALIŞKAN

Ülkedeki kur artışı birçok alanda olduğu gibi sanatı da çıkmaza soktu. Pandemi süresince hiçbir devlet desteğinden faydalanamayan plastik sanatlar alanında üretim yapan sanatçılar şimdi ise kur artışları ile mücadele ediyor. Doların artmasıyla birlikte boya, tuval bezi ve kâğıt gibi üretim malzemeleri de rekor fiyatlara ulaştı. “Malzemeler alım gücümüzün üstüne çıkmaya başladı” diyen sanatçılar devlet tarafından görmezden gelindiklerini söylüyor. Azalan üretimler dolayısıyla galerilerde de daha az sergi yapılabiliyor. Sanatçılar ile sorunlarını konuştuk.


SANATI YOK ETMEYE ÇALIŞAN BİR DEVLET

Ressam Reyhan Abacıoğlu, kur artışlarının hem maddi hem de manevi yansıması olduğunu belirterek, “Biz sürekli çalışma ihtiyacında olan insanlarız. Hayatla aramızdaki dengeyi ilgilendiğimiz sanat dalıyla kotarıyoruz. Psikolojik olarak da çok zorlandığımız bir dönemdeyiz. Malzemeler alım gücümüzün üstüne çıkmaya başladı. Kaygılıyız. Bu artış ilerledikçe bir gün hiçbir şey alamayacağız kaygısı içerisindeyiz” diye konuştu. Abacıoğlu, kur artışların bir diğer yansımasının ise resim satışlarındaki azalma olduğunu söylüyor. Abacıoğlu, “500 ml’lik boyayı geçtiğimiz yıl 60 liraya alırken bu yıl 90 küsür liraya alıyoruz. Bunun tuval bezi camı vs.’si var. Toplam artışın bize yansımasının yüzde 100’e çıktığını söyleyebilirim” diye konuşuyor.

heykeller-de-kur-engeline-takildi-952297-1.
Ressam Reyhan Abacıoğlu



Ressam, “Sanatı yok etmeye çalışan bir devletle karşı karşıyayız. Devlet ancak kendi sanatçısına destek sağlıyor. Plastik sanatlara herhangi bir destek zaten olmuyor. Kendi imkânlarımızla ayakta kalmaya çalışıyoruz” diyerek sözlerini sonlandırıyor.

ARTIŞ, ÜRETİMİ VE KALİTEYİ DÜŞÜRECEK

Heykeltıraş Cem Sağbil, kullandığı malzemenin bronz olduğunu ve bronz dökümler yaptığını belirtiyor. Üretimlerini stokladığı malzemelerle yaptığını ifade eden Sağbil, yaşadıkları sorunu şöyle anlatıyor:

heykeller-de-kur-engeline-takildi-952298-1.
Heykeltıraş Cem Sağbil



“Üretimde tabii ki her türlü fiyat artışı bize olumsuz olarak yansıyor. Bugün aldığınız bakırla 3 gün sonra aldığımız bakır fiyatı ciddi miktarda fark ediyor. 5 sene önce vermiş olduğum fiyatın ben bugün yüzde 80’ini söyleyebiliyorum ve çok pahalı geliyor. Ben şanslıyım ki elimde yeteri kadar malzemem var ve tempomu bozmadan devam etmeye çalışıyorum. Ama kullandığım malzemeyi yerine nasıl koyarım bilmiyorum. Elimdeki stoktan kullanma imkânım olması benim şansım. Çünkü başka sanatçıların böyle bir imkânı olduğunu zannetmiyorum. Boya malzemesinden tutun, kullandığınız fırçalara, tuval bezine kadar yurtdışı üretimi. Fiyatlar uçuyor. Sanatçılar bununla nasıl baş edecekler bilmiyorum. Bu durum üretimi ve kaliteyi düşürecek.”

Çözüm önerisini sorduğumuzda ise Sağbil, “Bireysel olarak elimizdeki bütün imkânları kullanıp üretmeye devam edeceğiz. En çok icatlar savaşta yapılırmış. Biz de kendi yöntemlerimizi geliştirip daha akılcı yaklaşmalıyız. Elbette yaratıcılıkta ortamınız, mekânın sıcaklığı karnınızın tokluğu çok önemli ama bunlara rağmen yıkılmadan, kırılmadan, dökülmeden çalışmaya devam etmek lazım. Yaratıcılık bitmeyecek bir mücadele. Bitebilecek bir uğraş değil” yanıtını veriyor.

heykeller-de-kur-engeline-takildi-952299-1.
Meral Öztürk - Tüm Sanat Galerileri Derneği (TÜSGAD) Başkanı

Tüm Sanat Galerileri Derneği (TÜSGAD) Başkanı Meral Öztürk de sanatçıların malzemelerinin ithal ürünler olmasından kaynaklı olarak durumun galerilere doğrudan bir yansıması olduğunu ifade ediyor. Öztürk, “Üretim azaldığı için sergi sayısında da azalma oldu” diye konuşuyor. Öztürk, baskılı materyallerde de ciddi bir ekonomik sıkıntı çekildiğine dikkat çekiyor.