Cannes’dan “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü” ile dönen Merve Dizdar’a yönelik linç kampanyasına tepkiler sürüyor. Kadın sanatçılar, “Şimdiye kadar işimiz hiç kolay olmadı. Yılmadan, mücadeleye devam” dedi.

Hiç pes etmeyecek kız kardeşleriz
Merve Dizdar. (Fotoğraf: Depo Photos)

Işıl ÇALIŞKAN

Merve Dizdar’ın 76. Cannes Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü almasının ardından yaptığı konuşmaya yönelik iktidar kanadından linç kampanyaları devam ediyor. Dizdar’ın Nuri Bilge Ceylan’ın “Kuru Otlar Üstüne” filminde canlandırdığı Nuray karakteriyle aldığı ödül konuşması paylaşım rekorları kırdı. Dizdar’ın, kadın haklarını savunan bu konuşması yurttaşlar tarafından tebrik edilirken AKP’li kesimlerce hedef gösterilmeye devam ediyor. En son Dizdar’ın konuşmasını sosyal medya paylaşımıyla eleştiren Tamer Karadağlı Dizdar'ın 'ülkesini ilk fırsatta şikayet ettiğini' ileri sürdü. 

Sinema sektörünün önde gelen kadın temsilcileri, bu linç kampanyalarını kınadığını ifade ederek, kadın dayanışmasının önemine vurgu yaptı. 

DİLSİZ KADINLARIN SESİ OLDU

Oyuncu Nazan Kesal: Defalarca izlediğim duygulandığım, heyecanına ortak ortak olduğum nefis bir konuşmaydı. Merve Dizdar Cannes’da yaptığı ödül konuşmasıyla acı çeken, var olmaya çalışan, öldürülen, dilsiz kadınların sesi oldu. Türkiye’de ilk kez bir kadın oyuncumuz üst seviye bir festival olan Cannes Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü alıyor ve biz toplum olarak neyi konuşuyoruz. Coğrafya kadermiş, kedermiş. Bir oyuncu olarak aldığı ödül bana büyük gurur yaşattı, cesaret verdi. “Kol kırılır yen içinde kalır” diyenlere inat bu coğrafyada kadın olarak doğmanın yarattığı sızıyı, yarayı dillendirdi, cesaret verdi. Böyle büyük bir başarı karşısında bir kadın oyuncunun mutluluğuna gölge düşürmeye çalışan başka bir toplum var mıdır, bilmiyorum. İşimiz hiç kolay olmadı şimdiye kadar kızkardeşliğe inanmak, sahip çıkmak gerekiyor. Yılmadan, daha da güçlenerek mücadeleye devam… Mücadeleci kadınlara benden de bir selam.

Nazan Kesal

BUGÜN MERVE’YE YARIN BİZE!

Oyuncu Nezaket Erden: Merve’nin veya herhangi bir kadının başarısı beni ancak mutlu edebilir. Bu çok ilham verici bir şey. Aynı topraklarda büyüdüğümüz bir kadının tam da bugünlerde bize oralardan seslenmesi hepimize devam etme gücü verdi. Bütün kadınların Merve gibi tutkularını yaşayabildiği alanları olmasını hayal ediyorum bu ülkede. Bugünlerde toplumda çok ciddi bir ayrışma var ve bu güzel konuşmayı bile çok başka yerlerden algılayıp hakaret, tehdit içeren şeyler yazıyorlar. Bunların çoğu erkek. Vatanı en çok kendileri seviyor. Ben Merve’nin konuşmasından, bu ülkeyi ve insanlarını ne kadar sevdiğini anlıyorum oysa ki... “Çıktın ülkeni kötüledin, ne var ülkemizde ki…” Ne yok ki? Haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik, yolsuzluk… İstanbul Sözleşmesi’ni tartışıyoruz bugün hâlâ… Her geçen gün kadınlar, çocuklar, LGBTİ+’lar, hayvanlar için yaşanması daha zor bir hale geliyor bu ülke. Benim gözümde bunlara gözünü yuman bu ülkeyi ve insanını hiç sevmiyor. Her yerde dillendirmeye devam edeceğiz. “Dışarıya ülkemizi kötüledin” demek, aile içi şiddete sesini çıkarmaması için tehdit edilen kadınlar ve çocuklara “Ailemizi kötüleme, kol kırılır yen içide kalır” demeye benziyor. Kol kırılıp yen içinde kalmayacak artık. Ülkesini gerçekten seven, tüm bunları dert edinen ve dönüştürmeye çalışan herkes iyi ki var. Merve’yi buradan bir kez daha tebrik ediyorum. Başarısının tadını sonuna kadar çıkarmayı hak ediyor. Bu linççiler yarın başka bir hedef bulacaklar kendilerine. Merve’nin bu başarısı ise hep aklımızda kalacak.

Nezaket Erden

UMUT ETMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Yönetmen Jale İncekol: Merve Dizdar’a gelen tepkiler aslında ülkedeki durumu ne kadar doğru ifade ettiğinin çok net bir kanıtı… ilk defa bir oyuncunuz; dünyanın en prestijli festivallerinden birinde en iyi kadın oyuncu ödülünü alıyor, rüya gibi bir şey bu, büyük bir onur, büyük bir gurur. Tebrik edip alkışlamak yerine her nedense sır olduğunu zannettiğiniz bir konuda durum tespiti yaptı diye onu linç ediyorsunuz. Uzun yıllardır bağımsız filmler yapan bir kadın; bir yönetmen olarak şunu söyleyebilirim ki; ben, Merve’nin layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen kız kardeşiyim.

Jale İncekol

DAKİKALARCA ALKIŞLANDI

Merve Dizdar, Cannes Film Festivali dönüşü Alice Müzikali'nde çıktığı ilk gösteride dakikalarca ayakta alkışlandı. Kedi rolünü canlandırdığı Alice Müzikali ile sahneye çıkan Dizdar’ın rol arkadaşları Serenay Sarıkaya ve Enis Arıkan başta olmak üzere tüm ekip de sahneye gelerek oyuncuya sarıldı. Müzikalin sonunda da ayakta alkışlanan oyuncu gözyaşlarını tutamadı.