Altın madeni şirketi yetkilisinin ‘siyanür şifalı su’ ifadelerine tepki gösteren GMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak: Gıda bilimi konusunda bilgi sahibi olmayan kişilerin yaptıkları bu açıklamalar kendilerini gülünç duruma düşürmekten öteye geçmemektedir

Hiçbir çaba siyanürü şirin gösteremez

Ordu’nun Fatsa ilçesinde, altın madenine sahip şirket yetkililerinin siyanürle ilgili tuhaf açıklamalarına TMMOB İzmir Gıda Mühendisleri Odası Şube Başkanı Uğur Toprak’tan tepki geldi. Şirket yetkililerinin, siyanür havuzuna düşen bir işçinin hiçbir sağlık sıkıntısı yaşamadığını aktarması ve siyanürün vitamin barındırdığı için yararlı olduğunu iddia etmeleri üzerine yazılı açıklama yapan Toprak “Neresinden tutsan elde kalacak bu açıklamadaki iyi olan tek şey siyanür havuzuna düşen emekçinin sağlık durumudur” dedi.

Toprak yaptığı açıklamada “Neresinden tutsan elde kalacak bu açıklamadaki iyi olan tek şey siyanür havuzuna düşen emekçinin sağlık durumudur. Herkesin bildiği üzere siyanür katı, sıvı ve gaz halde bulunabilen zehirleyici bir maddedir” ifadelerini kullandı. Bahsedilen vitaminin B17 ve B12 olduğunu ifade eden Toprak “Kobalamin olarak da bilinen B12 Vitamini vücudumuzdaki birçok reaksiyonun oluşabilmesi için gerekli olduğu gibi sinir hücrelerinin, alyuvarların ve DNA’ların sağlığı için de gerekli olan, suda çözünebilen bir vitamindir” ifadelerini kullandı.

Siyanürün zehirleyici bir madde olduğunun altını çizen Toprak sözlerini şöyle sonlandırdı: “Siyanür vitaminlerde de faydalı değil aksine zehirleyici etkisi olan bir bileşiktir. Hiçbir çaba siyanürü şirin gösteremez. Gıda bilimi konusunda bilgi sahibi olmayan kişilerin yaptıkları bu açıklamalar kendilerini gülünç duruma düşürmekten öteye geçmemektedir.”