Hiçbir çirkinlik sebepsiz şekilde olmaz
İYİ Parti karavanına saldırı gerçekleşmişti. (Fotoğraf: İYİ Parti)

Politika Servisi

Seçimler yaklaşırken AKP ve küçük ortağı MHP şiddet dozajını giderek artırıyor. Özellikle yakın zamanda MHP’li isimler sıkça şiddet olaylarıyla gündeme gelmeye başladı. Son olarak İstanbul Esenyurt’ta İYİ Parti karavanına 20-25 kişilik bir grup tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda İYİ Partili Oktay Erol ve Uğur Ayrım yaralanırken saldırganların içerisinde MHP Esenyurt ilçe yöneticilerinin de olduğu ortaya çıktı.

Saray ittifakının gerçekleştiği şiddet olayları ise bununla sınırlı değil. Son dönemde AKP ve MHP’li isimlerin sıkça muhalefete yönelik saldırılar gerçekleştirdiği görüldü.

İYİ Parti il başkanına saldırı: İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’ya MHP’li isimlerle yakın ilişkisi olan Sinan Oral tarafından saldırı gerçekleşti.

CHP’li üyelere yumruk: Bingöl İl Genel Meclisi’nde MHP’li ve AKP’li üyeler tarafından CHP’li üyelere saldırı gerçekleşti. CHP İl Genel Meclisi Üyesi Fikret Aydın, kendilerine yumrukla saldırıldığını aktardı.

Şiddetin görüntüleri videoya yansıdı: İstanbul Esenyurt’ta çekildiği belirtilen videolarda MHP’lilerin İYİ Parti’lilere şiddet uyguladığı ortaya çıktı. MHP’lilerin İYİ Parti’li gençleri “Sen nasıl ülkücüsün lan” ve “Hainlik yaptıktan sonra MHP’ye dönemezsin” diyerek dövdükleri görüldü.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ve Siyaset Bilimci Prof. Dr. İlter Turan Saray ittifakı tarafından artan şiddeti BirGün’e değerlendirdi.

20 YILLIK OYUNUN ÖZETİ

Saldırılarla ilgili konuşan Erdem, “Cumhur ittifakının ve paydaşlarının gerçekleştirdiği bu saldırılar seçime yönelik. Seçimi kaybedeceklerini bildikleri için giderek hırçınlaşıyorlar. İYİ Parti’ye yapılan saldırılara bakıldığında ise bunun İYİ Parti’nin yükselişiyle alakası var. Öte yandan bu saldırılar bitirmeye çalıştığımız düşmanlaştırmanın, ötekileştirmenin neticeleri” dedi. Saldırıların planlı olup olmadığı hakkında da konuşan Erdem, “Hiçbir çirkinlik sebepsiz olmaz. Bu tip saldırıların arkasında da seçimi kaybedeceğini gören ve bu kaygıyla hareket eden kişiler yer arıyor” şeklinde konuştu.

AKP’nin seçim öncesi izlediği politikalara değinen Erdem, “AK Parti’nin seçimleri kazanmasında 3 tane yöntem var. İlki mağdur rolü oynamak. Bunu 2002’den beri yapıyorlar. İkincisi ise sürekli düşman yaratıyorlar. Gerçeği yazan gazetecileri, akademisyenleri, siyasi partileri, farklı görüşte olan herkesi düşmanlaştırıyorlar. Her seçim öncesinde muhakkak bir beka problemi yaratıyorlar. Amaçları ise beka problemleri ile halkı korkutup sindirmek. Saldırılarda da 20 yıllık oyunun özetini görüyoruz. Seçimler yaklaşırken saldırılar artabilir, her türlü şey yapabilirler. Ancak biz vatandaşlardan korkmalarını istiyoruz çünkü biz güvenliği sağlamak için her şeyi yapacağız” ifadelerini kullandı.

Saldırılarda Cumhur ittifakında yaşanan zayıflamanın etkisi olduğunu dile getiren Prof. Dr. İlhan Turan, “İktidarın küçük ortağı MHP geçmişe baktığımızda da daima sokak gücüyle irtibatı olan bir partiydi. Şimdi böyle bir partinin kendi içinden çıkan kadrolar ile zayıflatılmasına bu saldırgan ekipler tahammül edemiyor. Ayrıca kendi seçmenin İYİ Parti’ye yönelmesini ihanet olarak düşünüyorlar” dedi.

Saldırıların ardında seçimin etkisi olduğunu da belirten Turan, "Şu anki gelişmelerde mevcut iktidarın bir sonraki seçimden sonra devam etmesi zor gözüktüğü için genç kadrolar güçsüz kalacaklarını düşünerek bu tür yöntemlere başvuruyorlar” diye aktardı.