Metal işçilerinin grev kararı alması üzerine Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) lokavt kararı aldıklarını borsaya bildirdi. Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı, kararın insan haklarına aykırı olduğunu söyledi

Hiçbir engel grev kararımızı ortadan kaldıramaz

SEVGİM DENİZALTI

Metal işkolunda, 130 bin çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi sürecinde MESS'in yüzde 8'lik zam teklifini kabul etmeyen işçi sendikalarının grev kararı almasının ardından MESS, teklifi yüzde 10'a çıkardı. Türk-İş’e bağlı Türk Metal ve DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikaları ile MESS'in yeni zam teklifi üzerinden yaptığı görüşmelerden de sonuç çıkmadı. Firmalardan KAP’a yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

LOKAVT, İNSAN HAKLARINA AYKIRIDIR

"Şirketimizin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası’nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği şirketimize bildirilmiştir.”

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, işçilerinin taleplerini karşılamaya yönelik bir yaklaşım gösterilmesini talep etti. “Hiçbir engel bizim grevimizi ortadan kaldıramayacak” diyen Serdaroğlu, lokavt kararının insan haklarına aykırı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Karar aslında direkt bizimle ilgili değil, Türk Metal Sendikasına yönelik alınmış bir karar. Onlar uygulama tarihlerini belirtmediler ancak grev kararı aldılar. 5 Şubat itibariyle biz de greve çıkacağımızı belirtmiştik, muhtemelen bizim için de alacaklardır bu kararı. Lovakt, uluslararası alanda da çok kabul edilen bir uygulama değil. İnsan haklarına aykırı bir uygulama. MESS’in yapmış olduğu prosedürü yerine getirmek veya süreci kaçırmamak için alınmış bir karardır muhtemelen. Yine de böyle bir karar bizim açımızdan can sıkıcıdır ve MESS’in insan haklarına aykırı bir olay olarak kabul edilen durumu karşımıza tehdit unsuru olarak çıkarmasını doğru bulmuyoruz. Grev, evrensel bir haktır. Bu durum işçilerde çok daha tepkili bir durum ortaya çıkartıyor.”

İŞÇİLER GALİP GELECEK

Serdaroğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “Sermaye açısından işçilerin gözünü korkutmak veya yıldırmak anlamıyla yapılan işler gibi gözükebilir ama işçiler bu tarz durumlarda çok daha fazla tepki gösteriyor. Birleşik Metal İş’e bağlı yerlerde bir saat üretim durduruluyor. Önümüzdeki hafta da iki gün MESS’in bu tutumuna karşı protesto eylemleri yoğunlaşacak, daha da büyüyecek. Bu anlamda yapılan iş karşılıksızdır. Bizim için önemli olan 5 Şubat’a kadar işçi arkadaşlarımızın taleplerini karşılayacak bir yaklaşım gösterilmesi ve bir rakamla gelinmesidir. Öte yandan kendilerinin işçi haklarının geriye götürülmesine yönelik taleplerinin geri çekilmesidir. Bizim zaten yolumuz belli. MESS’in yapacağı iş de bir tür korkutma işleri. Ayrışım yaratacak, korku salmaya yönelik söylemler dile getirebilirler. Yaptıkları her iş, söylenilen her söz daha büyük bir reaksiyon yaratıyor. İşçilerin galip geleceğini düşünüyoruz.”