AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından üniversitelere atanan kayyum rektörlere karşı demokratik, özgür ve özerk üniversite isteyen öğrencilerin eylemleri sürüyor. Kampüslerde bir araya gelen öğrenciler hep bir ağızdan “Kayyumlarla yapılacak hiçbir pazarlığı kabul etmiyoruz” dedi.

"Hiçbir pazarlığı kabul etmiyoruz"

Haber Merkezi

AKP’li Melih Bulu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına karşı öğrencilerin eylemleri kesintisiz olarak devam ediyor.

Kampus içinde yürüyüş yapan Boğaziçililer eşitlikçi, demokratik, özgür ve özerk üniversite istedi. Kampusun etrafının yine polis ablukasına alındı. Güney Kampüsü Atatürk Enstitü önünde bir araya gelen yüzlerce öğrenci, rektörün bulunduğu binaya yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından açıklama yapan öğrencilerden Özgür Özdemir OHAL, KHK ve kayyum rejiminin kendilerini diplere çekmeye çalıştığını söyledi. Üniversitelerde özgürce tartışıp bilgi üretebilecekleri ortam hayal ettiklerini dile getiren Özdemir, şunları ifade etti:

“Hayallerimiz üniversite kapısına vurulan kelepçelerle tutsak edilmek isteniyor. Bütün üniversitelerde rektörlerin atanmasını değil, üniversite bileşenlerince seçilmesini istiyoruz. Kayyumlarla yapılacak hiçbir pazarlığı kabul etmiyoruz.’’

DESTEK BÜYÜYOR

Öte yandan İstanbul Üniversitesi ve Ege Üniversitesi öğrencileri ile Antalya’dan da Boğaziçililere destek geldi. İstanbul Üniversitesi öğrencileri, Beyazıt Anakapı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Boğaziçi’ne yapılan atamanın iktidarın üniversiteleri kendi politik ihtiyaçlarına ve sermayenin çıkarlarına göre dönüştürme gayesiyle yapıldığına vurgu yapılan açıklamada, ‘’Rektör atamaları, baskılar ve saldırılar ile üniversiteler, özgür düşünceden ve demokratik yapıdan uzaklaştırılıyor’’ dendi.

Antalya gençliği tarafından yapılan açıklamada da AKP’nin ülkeyi ve üniversiteleri şirket yönetirmişçesine idare etmeye çalıştığına dikkat çekildi. İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri de bugün saat 14.00’da rektörlük önünde, Ankara Üniversitesi öğrencileri ise Tandoğan Kampusu rektörlük girişi önünde saat 12.00’de Boğaziçililere destek açıklamaları gerçekleştirecek.

EMNİYET REDDETTİ

Öte yandan İstanbul Emniyeti, Boğaziçi Üniversitesindeki eylemlerde gözaltına alınan öğrencilerin "çıplak arama" ve "kötü muamele" açıklamalarını "Bu kadar sürede mümkün değil" diyerek reddetti.

DANIŞTAY’A TAŞINDI

Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması yargıya taşındı. T24’ün haberine göre Avukat Figen Albuga Çalıkuşu, kanunla düzenlenen konularda Cumhurbaşkanı’nın kararname çıkartamayacağını, YÖK Kanununda OHAL KHK’si ile de olsa Cumhurbaşkanı kararnamesi ile değişiklik yapılamayacağını belirtti. Çalıkuşu, Danıştay’da açtığı davanın dilekçesinde, “OHAL döneminde olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılabilir. Rektör ataması, OHAL döneminde olağanüstü halin gerekli kıldığı konulardan değildir. OHAL döneminde TBMM’de karara bağlanmayan OHAL Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kendiliğinden kalkar” dedi. Çalıkuşu, atama işleminin iptalini, Cumhurbaşkanlığı’ndan yanıt beklenmeksizin yürütmesinin durdurulmasını ve ilgili işleme dayanak oluşturan kararnamenin Anayasa’ya aykırılık iddiasının değerlendirilmesini talep etti.