Türkiye’de idam edilen son kişi olan Hıdır Aslan’ın fotoğrafını paylaştığı için ‘zincirleme olarak terör örgütü propagandası’ yapmakla suçlanan SOL Parti Keçiören İlçe Başkanı Murat Güzel'in 8 yıl 9 ay hapsi istendi.

Hıdır Aslan’ın fotoğrafını paylaşan SOL Partili ilçe başkanı Güzel'in 8 yıl hapsi istendi

SOL Parti Keçiören İlçe Başkanı Murat Güzel hakkında, Türkiye’de idam edilen son kişi olan Hıdır Aslan’ın fotoğrafını paylaştığı için ‘zincirleme olarak terör örgütü propagandası’ yaptığı gerekçesiyle 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Savcı, paylaşımdaki kişilerin Devrimci Yolcu olduğunu belirtirken Güzel’i Kurtuluş Hareketi’nin propagandasını yapmakla suçladı.

ANKA'da yer alan habere göre Güzel hakkında, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla soruşturma açılmıştı. Güzel’e, 12 Eylül’de idam edilen Mustafa Özenç, İlyas Has ve Türkiye’de idam edilen son kişi olan Hıdır Aslan’ın fotoğraflarını sosyal medya hesabında neden paylaştığı sorulmuştu. Güzel’e, 4 Kasım 2014’te yaşamını yitiren 68 kuşağının gençlik hareketi liderlerinden Nasuh Mitap’la ilgili paylaşımına ilişkin de sorular da yöneltilmişti.

1 YIL 3 AYDAN 8 YIL 9 AYA KADAR HAPİS İSTEMİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Güzel hakkındaki soruşturmayı tamamladı. Hazırlanan iddianamede, Güzel’in, ‘zincirleme şekilde terör örgütü propagandası yaptığı’ iddiasıyla 1 yıl 3 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. Savcı, Güzel’in paylaşımlarındaki Hıdır Aslan, İlyas Has, Mustafa Özenç, Nasuh Mitap’ın Devrimci Yol üyesi olduğunu açıkladı, ancak iddianamede dönemin en kitlesel ve etkin örgütü olan Devrimci Yol'u değil Kurtuluş Hareketi’ni anlattı.

Savcı, iddianamesinde önce 68 kuşağı gençlik hareketinin öncü isimlerinden Mahir Çayan, Ulaş Bardakçı, Hüseyin Cevahir gibi isimlerin kurduğu THKP-C’den bahsetti. İddianamede daha sonra, Kurtuluş Hareketi ve onun gençlik yapılanması olarak gösterilen Dev-Lis’in yaptığı eylemlerden bahsedildi. Savcı, Sosyalist Demokrasi Partisi’nin (SDP) de Kurtuluş Hareketi’nin devamı olduğunu kaydetti.

İddianamede, Kurtuluş Hareketi’nin ve onun devamı olan yapıların PKK ile bağlantısı olduğunu da ileri sürdü.

İddianamenin yarım sayfalık bölümünde ise Güzel’in paylaşımları yer aldı. Savcı, iddianamede Güzel’in savunmasından sadece 11 kelimeye ver vererek, “Şüphelinin alınan ifadesinde, hesabın kendisine ait olduğunu, paylaşımları retweetleyerek paylaştığını, suç işleme kastının bulunmadığını belirterek suçlamaları reddetmiş ise de savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu, yukarıda anlatıldığı şekilde gerçekleşen tüm eylem ve delillerin terör örgütü propagandası suçunu oluşturduğu yukarıdaki delillerden anlaşılmakla…” dedi ve Güzel’in cezalandırılmasını istedi.

'BİRÇOK ARKADAŞIMIZA ESKİ PAYLAŞIMLARI ÜZERİNDEN DAVA AÇMAYA ÇALIŞIYORLAR'

SOL Parti Ankara İl Yöneticisi Mert Ünal, Güzel'e açılan soruşturmayı değerlendirdi. Ünal, Mahir Çayan’ı andıkları için daha önce de soruşturmalar açıldığını anımsatarak, “Bugün onlardan bir tanesini yaşıyoruz. Aslında başka bir yöntemi kullanarak yapıyor. Birçok arkadaşımızın, Keçiören İlçe Başkanımıza olduğu gibi geriye doğru gidilerek, geçmişte yapmış olduğu sosyal medya paylaşımları üzerinden soruşturma ve dava açmaya çalışıyorlar” dedi.

Güzel, emniyette verdiği ifadesinde, paylaşımları suç işlemek amacıyla yapmadığını ve söz konusu paylaşımların ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtmiş ve “Kaldı ki bu paylaşımlar, kamuoyuna açık, binlerce insanın ulaşabileceği, aynı zamanda beğenerek paylaşımda bulunulan fotoğraflardır” demişti.