Hidroksiklorokin üzerine yapılan son araştırma, ilacın koronavirüse yakalanmayı önlemediği sonucuna vardı. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, Mayıs ayı sonunda durdurduğu ilacın denemelerine yeniden başlayacağını duyurdu.

‘Hidroksiklorokin, koronavirüse yakalanmayı önlemedi'; DSÖ denemelere yeniden başlıyor

HABER MERKEZİ

ABD ve Kanada’dan iki üniversitenin ortaklığıyla yapılan son araştırma, koronavirüs tedavisinde kullanılan ‘Hidroksiklorokin’ isimli ilacın hastalığın önleyici tedavisinde başarısız olduğu sonucuna vardı. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, güvenlik endişesiyle durdurulan "Hidroksiklorokin" isimli ilacın denemelerinin yeniden başlatılacağını duyurdu.

Minnesota ve Kanada Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından gerçekleştirilen ve New England Journal of Medicine'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, ABD Başkanı Trump tarafından da önerilen ve yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı etkili olduğu belirtilen hidroksiklorokin ilacı, sağlıklı kişilerin hastalığa yakalanmasını önlemiyor.

Söz konusu çalışma, ilaç hakkında randomize kontrollü ilk çalışma olarak öne çıkıyor.

Harvard Küresel Sağlık Enstitüsü Başkanı Ashish Jha, bu çalışmanın hidroksiklorokin hakkındaki çalışmalar için bir son teşkil etmediğini ancak ilacın Covid-19'a karşı etkisinin minimum düzeyde olduğunu gösterdiğini belirtti.

Çalışmaya, Kovid-19 yakalanmış biriyle aynı evde yaşayan ve yeterli koruyucu ekipmanı olmadan Kovid-19'lu hastalarla ilgilenen sağlık çalışanlarından oluşan 821 kişi dahil edildi.

İlacın verildiği kişilerin yüzde 12'sinde Kovid-19'un geliştiği görüldü ve ilacı kullananların yaklaşık yüzde 40'ında bulantı, karın ağrısı ve ishal gibi yan etkiler görüldü.

DSÖ, İLAÇ DENEMELERİNE YENİDEN BAŞLIYOR

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ilacın denemelerinin yeniden başlatılacağını duyurdu.

DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yoluyla basın toplantısı düzenleyen Ghebreyesus, geçen hafta "Dayanışma Denemesi Yürütme Grubu"nun toplandığını ve Kovid-19 hastalarının tedavilerinde kullanılan "Hidroksiklorokin"in kullanımının "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya alındığını anımsattı.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacının denemelerinin yeniden başlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Güvenlik verileri gözden geçirilirken bu karar tedbir amaçlı olarak alınmıştı. Dayanışma Denemesi'nin Veri Güvenliği ve İzleme Komitesi, verileri gözden geçirdi. Mevcut mortalite (ölüm oranları) verilerine dayanarak, komite üyeleri deneme protokolünü değiştirmek için hiçbir neden bulunmadığı tavsiyesinde bulundu. Yürütme Grubu bu öneriyi aldı ve Hidroksiklorokin de dahil olmak üzere Dayanışma Denemesinin tüm kollarının devamını onayladı."

Yürütme Grubunun, Hidroksiklorokin ilacının denemelerinin yeniden başlamasından itibaren "başlıca araştırmacılarla" iletişim halinde olacağını belirten Ghebreyesus, Dayanışma Denemesi'nde tüm tedavi yöntemlerini yakından takip edecekleri mesajını verdi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, ayrıca 35 ülkede 3 bin 500'den fazla hastanın denemeler için başvuru yaptığını kaydetti.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA’NIN AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yapılan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı ardından basına yaptığı açıklamalarda ilaç hakkındaki tartışmalara da değindi. Türkiye'de Covid-19 tedavisinde sıtma ilacı kullanımına dünyadan farklı olarak erken dönemde başlandığını söyleyen Koca, bunun faydasının görüldüğünü, kullanmaya devam edileceğini bildirdi.

Koca, Türkiye'de hastanelerden toplanan 1811 veride bu ilaçla ilgili kalıcı bir sorunun olmadığının görüldüğünü anlatıp, “Diğer hastanelerimizdeki vakaları da analiz ediyoruz. Önümüzdeki günler daha net söylemiş oluruz. Bu anlamda ölüm vakalarının bahsedildiği oranda aslı olmadığını ve daha emniyetli ve güvenilir olduğunu, erken dönemde farklı olarak uyguladığımızı ve sonuç aldığımızı söylemek istiyorum. Şu anda da kullanmaya devam ediyoruz. Bilim Kurulu da bu anlamda bir değişiklik yapmadı” dedi.

DSÖ, 25 MAYIS’TA ÇALIŞMALARI DURDURMUŞTU

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, 25 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, "Dayanışma Denemesi Yürütme Grubu"nun toplandığını ve Kovid-19 hastalarının tedavilerinde kullanılan Hidroksiklorokin isimli ilacın kullanımının "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya alındığını kaydetmişti.