Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Dünya Sağlık Örgütü’nün hidroksiklorokin kullanımını durdurması dolayısıyla bir açıklama yaparak, Türkiye’de tedavisinde bu maddenin kullanıldığı binlerce koronavirüs hastasının akıbetini sordu.

Hidroksiklorokin tartışmasına gözler Sağlık Bakanlığı’nda: TTB, bilgilerin açıklamasını istedi

BirGün/Ankara

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bir klinik araştırmasının hidroksiklorokin kolunu yan etkileri dikkate alarak durdurması üzerine, Türkiye’de hidroksiklorokin kullanan binlerce hastaya ilişkin verilerin açıklanmasını istedi.

TTB Merkez Konseyi’nden yapılan açıklamada, “COVID-19 pandemisini ‘başarılı’ bir şekilde yönettiklerini her fırsatta ifade eden ve COVID-19 hastalarına ilişkin hastalık verilerinin paylaşılmasına izin vermeyen Sağlık Bakanlığı yetkililerinden ülkemizdeki COVID-19 olgularının yaş dağılımına, tedavi başarı oranlarına ve görülen yan etkilere gibi bilgileri ivedilikle paylaşmalarını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

KORONAVİRÜS TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR

TTB Merkez Konseyi’nin açıklamasında, Sağlık Bakanlığı’nın 14 Nisan tarihli COVID-19 Rehberi’nde olası ve kesin COVID-19 hastalığı tanısı ile hastaneye yatırılan veya ayaktan takip edilen tüm olguların tedavisinde hidroksiklorokin önerildiğini anımsatılarak şöyle denildi:

“Bilindiği gibi dünyada COVID-19 tedavisi konusunda henüz standart öneriler bulunmamaktadır. Ülkelerde farklı uygulamalar olabilmektedir. Tüm COVID-19 olgularına değil de sadece kötüye gidiş olduğunda hidroksiklorokin veren, hafif seyir sırasında tedavi vermeyen ülkeler de vardır. Türkiye'de tüm olgulara hidroksiklorokin olabildiğince erken dönemde başlanarak verilmektedir.

TEDİRGİNLİĞE YOL AÇMAKTADIR

Hekimler, sağlık çalışanları, hatta tüm dünya COVID-19 tedavisinde standart bir yaklaşım olmasını beklemektedir. Bu nedenle de olgu sayısında ve çalışmaların yöntemlerinde sıkıntılar olmasına rağmen paylaşılan her bilgi, makale ilgi uyandırmaktadır. Hidroksiklorokinin yan etkilerine ilişkin giderek yaygınlaşan bilgiler, tüm COVID-19 olgularına hidroksiklorokin uygulanan ülkemizde gerek hekimler gerekse toplumdaki bireyler açısından tedirginliğe yol açmaktadır.

COVID-19 pandemisini başarılı bir şekilde yönettiklerini her fırsatta ifade eden ve COVID-19 hastalarına ilişkin hastalık verilerinin paylaşılmasına izin vermeyen Sağlık Bakanlığı yetkililerinden ülkemizdeki COVID-19 olgularının yaş dağılımına, tedavi başarı oranlarına ve görülen yan etkilere ilişkin bilgileri ivedilikle paylaşmalarını bekliyoruz.”