Denizli’nin Pamukkale ilçesi Karahayıt Mahallesi’nde bulunan Hierapolis Antik Kente 700 metre mesafede birinci derece arkeolojik sit alanı içerisinde bir yurttaşa ait arazinin Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından üçüncü derece arkeolojik sit alanına çevrildiği ortaya çıktı

Hierapolis Antik Kenti tehlikede

Aycan KARADAĞ

Denizli’nin Pamukkale ilçesi Karahayıt Mahallesi’nde milattan önce ikinci yüzyılda kurulan ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Hierapolis Antik Kenti tehlike altında.

Antik kente 700 metre yakınlığında bulunan birinci derece sit alanı içerisinde bir yurttaşa ait 34 bin 641 metrekarelik arazinin, sit derecesinin düşürülmesi için arazi sahibi yurttaş tarafından İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuruldu. Mahkeme, bilirkişi incelemesinin ardından birinci derece sit kararını iptal ederek bölgenin üçüncü derece sit alanına dönüştürülmesini istedi. Kararın ardından Aydın Kültür Varlıkları Koruma Kurulu araziyi önce ikinci dereceye düşürdü ancak Müzeler Genel Müdürlüğünün mahkeme kararına uyulması yönündeki ısrarıyla araziyi üçüncü derece arkeolojik sit alanı ilan etti. Bu kararla birlikte çivi bile çakılamayan alana yapılaşma izni çıktı.

Karara tepki gösteren Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Serdar Alayont, kararın iptali için mahkemeye başvuracaklarını belirtti. Alayont, “Hierapolis Antik Kenti gibi sınırları kesin olarak bilinmeyen ve çok geniş bir alana yayılı bir kentin kıyısında yer alan arazinin, sadece yer üstü araştırması yapmış olan bilirkişilerin raporuna dayandırılarak sit derecesinin düşürülmesi oldukça düşündürücü bir konudur” diye konuştu.

hierapolis-antik-kenti-tehlikede-841450-1.

1990 YILINDA KÜLTÜR MİRASINA ÇEVİRDİK

Alayont, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu arazi için öncelikle günümüz teknolojik olanakları kullanılarak jeo radar veya sondaj gibi metotlarla yeraltı araştırması yapılmalıdır. Bölge için emsal teşkil edebilecek olan ve Pamukkale kuzey kapısına sadece 700 metre mesafede kritik bir konumda yer alan bu arazinin sit statüsü bu bulgulara göre yeniden değerlendirilmelidir.”

Son olarak Alayont, şunları dile getirdi: “Vakti zamanında bürokrasiye kurban edilen ve neredeyse yitirmekte olduğumuz Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale’yi 1990 yılında düzenlemiş olduğumuz sempozyumun ardından ulusal ve uluslararası gayretler ile bir kültür mirasına çevirdik. Bölgeye ciddi zararlar verebilecek olan böylesi bir zorlama kararın iptal edilmesi için en kısa sürede Bölge Kurulu’na ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne itirazımızı yapacak ve gerekirse alınmış olan bu son kararın iptali için yargı yoluna başvuracağız.”

hierapolis-antik-kenti-tehlikede-841449-1.