Hijyenik bir talep

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Burcu ÖZDOĞAN

Geçen günlerde sosyal medyada özellikle kadınlar tarafından çokça konuşulan bir konu vardı: Ped fiyatları. Günden güne artan pazar fiyatlarına bağlı ped fiyatlarındaki artış kadınlardan tepki çekti. Çok değil birkaç yıl öncesine kadar bahsinin geçmesinden bile çekinilen regl dönemi ve hijyen ürünlerinin kadınlar tarafından gündeme getirilmesi sevindirici olsa da ana fikri kaybetmemek gerekli.

Üreme çağındaki hemen tüm kadınların hayatlarında büyük yer kaplamasına rağmen üzerine kadınların fikir beyan etmesine, yükselen kadın hareketinin etkisiyle, ancak alışılmakta. Regli utanılacak bir şey olmaktan çıkarmak ve günlük hayatın içerisinde kapladığı yerin üzerini çizmek kadınların gündeminde olan bir konu.

Üzerine durulan konulardan biri de hijyenik talepler. Ülkemizde ped almaya bile utanan kadınlara diğer hijyenik yöntemleri önermek ve anlatmak bu konu için önemli.

Regli sadece ped üzerinden konuşmak diğer yöntemlere haksızlık.

Tampon sadece cinsel olarak aktif kadınların kullandığı bir yöntem olarak bilindiği için bir etiket olarak görülmekte, ayrıca nadir olarak da olsa toksik şok sendromuna neden olabileceği için ülkemizde kadınların çekindiği bir yöntem.

ÇEVRE DOSTU YÖNTEMLER

Kullanabilecek diğer yöntemlerden birisi yeni yeni ülkemize gelmekte olan menstural kap ve menstürasyon külodu.

Menstrual kap diğer ürünlerin aksine regl kanını emmeyen içerisinde biriktiren ve defalarca kullanılabilen bir ürün. Kullanımı henüz çok yaygın olmamakla birlikte kullanan kadınlar tarafından oldukça beğenilmekte. Serviks denilen rahim ağzına yerleştirilerek kullanılmakta ve basitçe su ile temizlenme olanağına sahip. Tekrar kullanılabildiği için diğer ürünlerden daha çevre dostu özelliği ile öne çıkıyor.

Menstruasyon külodu ise 3 kadın girişimci tarafından tasarlanmış, yine ülkemizde yeni tanınan bir ürün. Temel olarak 4 tabakadan oluşan ve içerisindeki emici tabakalarla regl kanının emilip dışarı sızmasını engelleyen bir yapıya sahip basit görünümlü bir çamaşır. Bu ürün de menstrual kap gibi önce önyargı ile karşılansa da kullanan kadınların onayını almış durumda. Yine çağa uygun olarak yıkanıp tekrar kullanılabilir olması ile de destek görmekte.

Hâlâ dünyanın ve ülkemizin birçok yerinde kadınların hijyenik ürünlere ulaşmasında sorunlar söz konusu. Ulaşabilme şansına erişen kadınların da karşılaştığı ekonomik güçlükler ayyuka çıkmış durumda. Kadınların sağlığa ulaşımları ve hijyen ürünlerinin sağlanması halk sağlığını ilgilendiren bir problemdir. Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmeti veren birimlerin bu ürünlerin sağlanması ve yaygınlaştırılmasında rolü gündeme gelmelidir.