ABB, Ankapark’ı işleten ve iflasını ilan eden şirketle ilgili, “Hileli iflas” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, iflas talebini yapan firmanın işletmeci firma ile aynı kişiye ait olduğu belirtilerek, "Şirketler arasında herhangi bir ticari ilişki yoktur" denildi

Hileli iflas yargıda: Suç duyurusunun ayrıntıları ortaya çıktı

Mustafa BİLDİRCİN

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankapark ihalesini alan işletmeci hakkında, “Hileli İflas” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilen suç duyurusu dilekçesinde, şikayete konu edilen uygulamaların detaylarına yer verildi.

Suç duyurusu dilekçesinde, tesisin işletilmesi ihalesinin 8 Ekim 2018 tarihinde GBM Yapı Taahhüt A.Ş. ve Çelik Grup Mühendislik iş ortaklığına verildiği belirtildi. İhale üzerine kalan GBM Yapı’nun, 8 Kasım 2018’de anonim şirkete dönüştürüldüğü ve unvanının Ankapark Turizm İşletmeleri A.Ş. olarak değiştirildiği kaydedildi. ABB ile şirket arasında imzalanan sözleşme gereği belediyenin şirketten milyonlarca liralık alacağı bulunduğu bildirildi.

HİLELİ İFLAS

Dilekçede, Park Kent Mobilyaları A.Ş. isimli şirket tarafından Ankapark Turizm İşletmeleri A.Ş’ye 1,6 milyon TL tutarında iflas yolu ile adi takip başlatıldığı aktarıldı. Takibin ardından, Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin kararı ile Ankapark Turizm’in resmen iflasının ilan edildiği ifade edildi. ABB’nin, “Hileli iflas” iddiası ile yaptığı suç duyurusunda, Park Kent Mobilyaları A.Ş. tarafından iflas yoluyla adi takip dayanağı olarak yalnızca cari hesap kartı gösterildiği vurgulandı. ABB yönetimi, şirketler arasında cari hesabın dayanağı olan herhangi bir ticari ilişki bulunmadığını öne sürdü.

AYNI KİŞİLER

Suç duyurusunda en dikkati çeken nokta ise şirketler arasındaki ilişkiye yönelik tespit oldu. Dilekçede, iflası isteyen Park Kent Mobilyaları şirketi ile iflası istenen Ankapark Turizm İşletmeleri şirketinin aynı kişilere ait olduğu savunuldu.

GEÇ GELEN KARAR, KATLANAN ZARAR

ABB yönetimi, “Ankapark’ın bu hale gelmesine tedbir almayan ve kamu malını zarara uğratan sorumlular” hakkında da suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, Ankapark’ın işletmecisinin belediyeye 60 milyon TL’den fazla kira borcu bulunduğu anlatıldı. Dilekçeye, geç alınan ve yanlış uygulamalara yol açan yargı kararlarının kamu zararında artışa neden olduğu da yazıldı.

KAMU DAVASI

Yalnızca tespit yapılabilen kısımlarda Ankapark’ta 111 milyon 210 bin TL’lik zarar tespit edildiğini bildiren ABB yönetimi, Ankapark’ın mevcut hale gelmesine göz yumanlarla ilgili kamu davası açılmasını talep etti.