Hiltiyle tahribe tepkiler sürüyor: Manzara çok vandalca!

Haber Merkezi

İstanbul’un tarihi simgelerinden biri olan Galata Kulesi’nde gerçekleştirilen ‘restorasyon’ çalışmalarına tepkiler devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Galata’da yaşananları tarihçi yazar İlber Ortaylı, mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Akademisyen Dr. Sercan Sağlam’a sordu.

Ortaylı, “Manzara çok vandalcaydı” ifadelerini kullanırken, Prof. Dr. Ahunbay “Tarihi eserlere çok hassas yaklaşmak gerekiyor. Çünkü onlar geri getirilemeyecek değerlerdir” şeklinde konuştu.Dr. Sağlam ise oluşacak titreşimlerin orijinal yapıya zarar vereceğinin altını çizdi.

164 yıl sonra İBB’nin elinden alan Galata Kulesi’ndeki restorasyon skandalı geçtiğimiz günlerde damgasını vurdu. Sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde kulenin duvarlarının tahrip edildiği görüldü. İBB restorasyonun tüm sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Öte yandan ‘Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’ kapsamında tarihi duvarlarına zarar verilen Galata Kulesi’ne ilişkin açıklama yapan Haliç Dayanışması, proje için “Beyoğlu’nun özgün değerlerini yok etme, üstüne de sermaye ve iktidar yararına Beyoğlu’nu istenildiği gibi yeniden üretme yoludur” dedi.

BİR TEPKİ DE TARKAN'DAN

Ünlü müzisyen Tarkan, Instagram hesabından Galata Kulesi’nin restorasyonu sırasında hilti ile duvarlarının tahrip edilmesine tepki gösterdi.

Tarkan paylaşımında, şu ifadelere yer verdi:

“Tarihi ve kültürel değerlerimizi korumakta üzerimize yok valla. Galata Kulesi’nin restorasyon çalışmaları ne kadar da özen ve dikkatle yapılıyor bakın. Şaka bir yana, söylecek söz bulamıyorum bazen... Çok üzücü.”