Kapsayıcı bir toplum yaratma planının bir bölümü okullarca kontrol edilmeli. Dünya üzerinde özel okullara inanç artarken, Kerala’nın sol hükümeti kamusal eğitim sistemini güçlendirdi

Hindistan’da bir eyalet  tek başına sağı reddediyor

VIjay Prashad

Hindistan’ın Kerala eyaletini yöneten koalisyon Demokratik Sol Cephe, 25 Mayıs’ta birinci yılını doldurdu. Geçen büyük çoğunlukla iktidara gelmiş, 34 milyon kişinin (Kanada nüfusunun 1 milyon eksiği) yaşadığı Hindistan eyaletinde 140 sandalyeli mecliste 91 sandalyeyi almıştı.

Modi’nin iktidar partisi BJP ve faşist örgütler ağı tarafından körüklenen öfke politikası, Hindistan’ın geri kalanını sarmış durumda. Politikalar, 1.3 milyarlık nüfusun yarısının akut yoksulluk içinde yaşadığı gerçeğinden daha çok ineklerin korunmasına odaklanmış durumda.

Dar milliyetçiliğin ateşini körüklemek açlık ve umutsuzluk gibi acil sorunlarla mücadele etmekten çok daha kolay görünüyor. “Güvenlik”, dünyanın diğer bölgelerinde olduğu gibi, hayatı tam anlamıyla yaşamanın güvenceye alınması değil, ordunun ve polisin yüreklendirilmesi anlamına geliyor.

Dünyaya karşı bir eyalet

Günümüzün akıntısına karşı olan Kerala, bir istisna olmayı sürdürüyor. Güçlü sosyal reform akımları ve güçlü komünist hareket, geçen 60 yıl içinde, sosyal gelişmeye temel oluşturulmasına destek oldu. 1957’de, Kerala komünist olmayan dünyanın, San Marino Cumhuriyeti’nden sonra, komünist hükümet seçecek olan ikinci devletti. E. M. S. Namboodiripad öncülüğündeki ve çağdaş Hindistan komünizminin entelektüel mimarlarından olan Hindistan Komünist Partisi, yönetim reformlarının yanında halkın durumunun gelişmesi için sıkı çaba harcadı.

Hükümet 1959’da yasa dışı şekilde düşürüldü. Fakat bu solu durduramadı. 1965, 1967, 1980, 1987, 1996, 2006 ve sonra 2016’da yeniden iktidara geldi. 1982’de Demokratik Sol Cephe’nin ve Birleşik Demokratik Cephe’nin (Kongre partisinin yönettiği) alternatif zaferlerinin olduğuna da dikkat çekmek gerek. Kerala halkı yönetimini sol ve sağın iki ana cephesi arasında dengelemeye çalışıyor gibiydi. Eyalette solun derin kökleri politik kültürü sola doğru eğmişti. Kongre iktidara geldiğinde dahi, genel sol dinamiği sağ tarafa döndüremiyor. Bu nedenle, şaşırtıcı sosyal göstergelere sahip eyalette reform konusunda genel bir fikir birliği var. Hindistan’ın en yüksek okur yazarlık oranı (yüzde 93.9), en yüksek yaşam süresi (77 yıl), en yüksek kadın erkek oranı (1,084 kadın 1000 erkek ) ve en yüksek İnsani Gelişmişlik Endeksi (2015’te 0.712) Kerala’da.

Kongre’nin yönettiği cephe, solun politikalarını tamamen baltalayamıyorsa da sol hükümetlerin kurduğu düzeni zayıflatmaya çalışıyor. Sol iktidarı geri aldığında, işlerinden biri sosyal refah ve sosyal güvenlik düzenlerini tamamen canlandırmak oluyor.

2010’da örneğin, sol hükümet, göçmen işçilerin yasal haklar, eğitim yardımı ve sağlık sigortası ile çalışmaları için bir politika yürürlüğe koydu. Sağ yönetime geldiğinde, bu hakların pek çoğunun altını oydu. Solun geri dönüşü sadece bu hakların canlandırılması değil, aynı zamanda genişletilmesi anlamına geliyordu. Kerala nüfusunun yüzde 7’ye yakınını Hindistan’ın başka bölgelerinden gelen göçmenler oluşturuyor. (Bu esnada, Kerala nüfusun yüzde 10’unu oluşturan 2 milyonun üzerindeki işçisini Körfez ülkelerine gönderiyor.) Hükümet, bu işçiler için sağlık sigortası hizmeti sunuyor ve dil okulu dahil eğitim yardımını genişletiyor. Bu dünyanın pek çok ülkesinde göçmen karşıtı pozisyon alınırken, alışılmadık bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Kerala, göçmen nüfus sosyal olarak entegre olamazsa, toplumun zayıflayacağı görüşünde.

Kapsayıcı bir toplum yaratma planının bir bölümü okullarca kontrol edilmeli. Dünya üzerinde özel okullara inanç artarken, Kerala’nın sol hükümeti kamusal eğitim sistemini güçlendirdi. Özel okullar, açık ki öğrencilere daha iyi imkânlar sunuyorlar, fakat en iyi imkânlara sahip küçük sınıfların ücretini karşılayabilecek olan çok az sayıda öğrenci için… Eğitim yükümlülüğünü kamu kurumlarından özel kurumlara aktarmak, modern devletin genel eğitim için verdiği demokratik taahhüte zarar veriyor. Özel okullar için bir pazardan yoksunluk, çoğunun kapanmasına yol açtı. Sol hükümet, devlet okullarına daha fazla kaynak aktardı ve piyasadan çekilme kararı alan özel okulları devralmaya karar verdi. Hükümet eğitimi pazardan çekiyordu.

Haysiyet olmadan, eğitim olmaz. Engellilere yönelik ayrımcılık, cinsiyet ayrımcılığı gibi kast mezalimi de devam ettikçe, genç insanlar en basit şekliyle öğrenmekten yoksun kalacaklar. Demokratik Sol Cephe, sadece ayrımcılığın kabul edilemez olarak görülmesi için değil aynı zamanda, ayrımcılığa uğrayan kesimler yararına yasalar çıkardı.

Kerala’nın her bölgesindeki her okulda, her öğrencinin öğrenme fırsatının garanti altına alınması için bir ‘otizm parkı’ var. Devlet okullarında kız öğrencilerin kullandığı tüm tuvaletlerde, hijyenik ped ve tampon bulunmak zorunda. Daha önce marjinal sayılan öğrencilerin kendi kültürleri ve geçmişlerine ilişkin özgüvene sahip olabilmeleri için okullarda, sosyo-kültürel klüplerin kurulmasını sağlamak gündemde. Son olarak, tüm sınıflardan öğrencilerin eğitimin yanı sıra spor yapma imkânı sağlamak için, okullara yüzme havuzu inşa edilmesi planlanıyor. Eğitim, evlerde elektrik olmaması nedeniyle yara aldığı için, Kerala solu, yarın (29 Mayıs) tüm eyaleti elektrik vermeyi duyuracağını taahhüt ediyor. Geçen yıl içinde, 150 bin eve elektrik bağlandı. Hiçbir çocuk okuma imkânından yoksun şekilde, karanlıkta oturmamalı.

Gelecek için maddi kaynak

1990’lardaki Kerala halk planlama inisiyatifinin mimarlarından, Finans Bakanı T. M. Thomas Isaac, eyaletin sağlık ve eğitim alanlarının gelişmesi için iki çalışma planlıyor. Plan uyarınca, bin devlet okulu uluslararası eğitim standartlarında olacak. Peki bütün bunlar için para nereden gelecek? Hükümet zenginlerden ve ticari faaliyetler üzerinden alınan vergileri artıracak. Bu günlerde, zenginler Vergilendirmeye Karşı Genel Grevde. Sosyal kaynaklara adil oranda ödeme yapmayı reddediyorlar. Kerala’daki hükümet, genel greve kendi seçmen tabanıyla karşı koyacak. Kamu ya da devlet sektörünün ticari faaliyetlerini artıracak. Kongre’nin yönettiği hükümet tarafından içi boşaltılan 13 kilit kamu sektörü girişimi, şimdi bir kez daha kâr ediyor. Çeşitli alanlarda çalışan işçilerin artan ücretleri, eyaletteki ekonomik faaliyeti de artırdı, geniş tabanlı ekonomik büyüme ve buna bağlı olarak devlet bütçesine katkı için dayanıklı ortamın yaratılmasına yol açtı.

hindistan-da-bir-eyalet-tek-basina-sagi-reddediyor-292891-1.

Kerala’da hâlâ pek çok büyük sorun var. Bir cennetten bahsetmiyoruz. Bir ‘Kerala Modeli’ yok. Bir yeri bir model haline getirmek, işlerin sürekli yolunda gideceğine ve eleştiri sınırının dışında olacağına dair yanlış bir beklenti yaratır. Burada olan bu değil. 2006’dan 2016’ya kadar eyalet geliri payında gerileme oldu. Buna kamu ya da devlet sektörünü kârlı hale getirme taahhütü neden oldu. Ticari vergi payı, hazine kaynaklarının kalbi, bir kaç yıldır düşüyor. Bu hükümeti büyük düşünmekten alı koyamadı: yeni bir Kerala Kooperatif Bankası kurma ve eyaletin altyapısı için büyük bir fon yaratma… Küçük düşünmenin anlamı yok. Büyük sorunlar cesur hayal gücü gerektirir, ve aynı zamanda büyük taahhütleri işaret eden davranışlar… Kochi tren sisteminde, sol hükümet bir bariyeri yıkacak, trans biletçilerle, kadın sürücüler ve biletçiler işe alacak. Bu sol hükümetin translara yönelik ayrımcılığı durdurmak amaçlı politikalarının parçası. Bunlar Hindistan’da sosyal kazanımlar elde eden translar için küçük hareketler değil. Bu politikalar, Kerala hükümetinin 1998’de yürürlüğe koyduğu ‘Kudumbashree Misyonu’nun bir parçası. Kadınların Komşuluk Grupları adında yerel örgütlenmeleri, yoksulluğun kökünü kazımayı amaçlayan için yapılar olarak tasarlandı. Kendi yerellerinde faaliyet gösteren bu kadınlar, gelişmeye öncülük ettiler. İşleri henüz bitmedi, eyaletteki hâlâ her çocuğun her gün en az bir öğün yemesini sağlamak ve herkesin barınma imkânını garanti altına almak için çalışıyorlar. ‘Kudumbashree Misyonu’ ve diğerleri, sol hükümetin omurgası.

Küresel öfke çağının orta yerinde; geleceği barış, adalet ve iyilik zeminine basan Kerala deneyimi var. Hınçtan, gericilikten ve eşitsizlikten çok daha iyi.

Çeviri: Ömür Şahin Keyif